Evenimentul Zilei > International > Lovitura de grație pentru Joe Biden: E-mail-ul cheie din laptopul lui Hunter este autentic
Lovitura de grație pentru Joe Biden: E-mail-ul cheie din laptopul lui Hunter este autentic

Lovitura de grație pentru Joe Biden: E-mail-ul cheie din laptopul lui Hunter este autentic

E-mail-ul pe care Hunter Biden l-a primit în aprilie 2015 de la un conducător al companiei ucrainene Burisma, în care se discută despre o prezentare a acestuia lui Joe Biden, vicepreședintele de atunci al SUA, este original.

Publicația americană Daily Caller a obținut de la Rudy Giuliani, avocatul lui Donald Trump, o copie completă a conținutului laptopului suspectat a fi al lui Hunter Biden.

La rândul său, Daily Caller i-a dat lui Robert Graham, fondatorul societății de ciber-securitate Errata Security, o copie a e-mail-ului și a metadatelor sale, pentru o analiză a autenticității.

Graham, la a cărui expertiză au apelat în trecut și Washington Post, Associated Press, Wired, Engadget ori alte organe de presă, a declarat pentru Daily Caller că a folosit o semnătură criptografică, descoperită în metadatele e-mail-ului pentru a confirma că, într-adevăr, Vadim Pojarski, un membru în consiliul de administrație al Burisma, este cel care i-a trimis mesajul lui Hunter Biden pe 17 aprilie 2015.

În respectivul e-mail, Pojarski îi mulțumea lui Hunter Biden „că m-ai invitat la (Washington) DC și mi-ai oferit oportunitatea de a-l întâlni pe tatăl tău și de a petrece câtva timp împreună”.

„Arma fumegândă”

New York Post a prezentat pentru prima dată e-mail-ul la jumătatea lui octombrie, numindu-l drept o „dovadă flagrantă” („smoking gun”) care demonstra că Hunter Biden l-a prezentat pe tatăl său, vicepreședintele SUA, unui oficial al Burisma.

E-mail-ul a fost trimis cu mai puțin de un an înainte ca Joe Biden să facă presiuni asupra fostului președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, pentru a-l demite pe Procurorul General al țării, care începuse o anchetă la adresa companiei energetice.

Biden a amenințat autoritățile ucrainene că, dacă refuză să-l demită pe Procuror, va anula un împrumut de 1 miliard de dolari al SUA pentru Ucraina.

„Dincolo de orice îndoială”

Graham declarase anterior pentru Daily Caller că mesajele trimise pe Gmail, precum cel al lui Pojarski către Hunter Biden, „pot fi verificate dincolo de orice îndoială” prin testarea conținutului în raport cu semnătura DKIM descoperită în metadatele sale.

Graham a folosit semnătura DKIM din e-mail pentru a verifica cu o cheie privată pe serverele Google dacă expeditorul, destinatarul, subiectul, data și conținutul mesajului pe care Daily Caller l-a obținut de la Rudy Giuliani sunt neschimbate față de e-mail-ul original trimis în aprilie 2015.

Graham a declarat că singurul mod în care e-mail-ul putea fi trucat era dacă cineva ar fi piratat serverele Google, ar fi găsit cheia privată și ar fi folosit-o pentru a inversa crearea semnăturii DKIM a mesajului.

Nici măcar piraterie

Metadatele e-mail-ului nu oferă nici o indicație a vreunei piraterii, a precizat Graham.

„Desigur, comiterea unei piraterii nu face o informație adevărată mai puțin adevărată, așa că, indiferent dacă mesajele au fost procurate în mod legitim sau nu, conținutul lor este probabil autentic”, a spus expertul.

Echipa de campanie prezidențială a lui Joe Biden a arătat într-un comunicat că programul oficial din acea perioadă nu cuprindea o astfel de întâlnire, însă nu a exclus ca aceasta să se fi produs în afara programului oficial.

Joe Biden a dezmințit însă, în nenumărate rânduri, că nu a avut cunoștință de afacerile pe care le desfășoară fiul său.

Nici Joe, nici Hunter Biden, nici avocații sau purtătorii lor de cuvânt, nu au negat autenticitatea e-mail-urilor găsite în laptop.