Evenimentul ZileiSocialLovitură cumplită pentru mii de angajatori. Au pierdut sute de mii de lei. Eroririle sunt grave

Lovitură cumplită pentru mii de angajatori. Au pierdut sute de mii de lei. Eroririle sunt grave

Lovitură cumplită pentru mii de angajatori. Au pierdut sute de mii de lei. Eroririle sunt grave
Cererile angajatorilor pentru decontarea la munca flexibilă sunt depuse incomplet şi incorect, transmite Violeta Alexandru, ministrul Muncii.

Vineri, la o conferință pe tema relaţiilor de muncă, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat că zeci de mii de cereri depuse de angajatori la AJOFM-uri pentru decontarea plăţilor după reducerea programului de muncă al salariaţilor sunt incomplete sau completate incorect.

„Cea mai mare provocare în acest moment este plata măsurii de program flexibil, în limbaj popular „kurzarbeit”: pe fondul unei stări de oboseală, spre deosebire de ITM-uri, care au intervenit punctual într-o anumită perioadă, AJOFM-urile şi AJPIS-urile chiar au făcut în această perioadă un efort peste ceea ce erau obişnuiţi înainte de pandemie şi se confruntă acum cu provocarea legată de faptul că unele cereri ale angajatorilor pentru munca flexibilă nu sunt complete, nu sunt corecte – am comunicat mai devreme mediului de afaceri – sunt depuse peste termenul legal, sunt depuse incomplet, fără dovada plăţii obligaţiilor către stat, aşa cum cadrul legal cere să verificăm”, a spus Violeta Alexandru.

Rata de respingere a cererilor de decontare pentru „kurzarbeit” va fi una destul de mare

„O să ieşim la lumină şi aici, plăţile merg în continuare, dar rata de respingere riscă să fie mare în lipsa unui dialog activ pe care l-am cerut AJOFM-urilor cu mediul de afaceri. Şi aici intervine şi un grad de oboseală, suntem totuşi de 8 luni de zile într-un ritm accelerat de plăţi, iar acum, prin faptul că aceste cereri nu sunt corespunzător depuse într-o bună parte din cazuri, între AJOFM şi mediul de afaceri intervine un dialog în care AJOFM-urile insistă pentru completarea documentelor, iar această comunicare durează, dar o să o depăşim împreună”, a mai spus Violeta Alexandru.

Indemnizația pentru programul de muncă flexibilă se acordă sub formă de decont

„Guvernul, în tot ceea ce a făcut în acest an, a tras tare ca angajatorii să nu-şi piardă angajaţii, să nu le întrerupă contractele de muncă. Dacă la început am acoperit plăţile pentru şomaj tehnic pentru toate domeniile, acum rămânându-ne doar câteva, prioritatea în această perioadă este plata acestei măsuri legată de programul flexibil, o măsură în cadrul căreia angajatorii trebuie să plătească (salariile integral, n.r.) şi să-şi achite şi contribuţiile şi abia după aceea vin la AJOFM-uri pentru decontare, spre deosebire de şomajul tehnic, unde plata s-a făcut în alt sistem, adică direct pe baza cererii”, a precizat Violeta Alexandru.


Accesează: