Bani de la stat pentru angajații de la privat. Ce este kurzarbeit și cine poate primi?

Bani de la stat pentru angajații de la privat. Ce este kurzarbeit și cine poate primi?sursa foto. EVZ

Două dintre măsurile de sprijin financiar luate de autoritățile române pentru a sprijini persoanele fizice și firmele care trec prin situații grele din cauza pandemiei ar putea fi prelungite până la mijlocul anului viitor.

Un proiect de hotărâre de la Ministerul Muncii propune prelungirea până la 30 iunie 2021 a aplicării celor două măsuri stabilite prin OUG 132/2020.

Inițial, Hotărârea Guvernului nr. 719/2020 stabilea că aceste măsuri se pot aplica doar până la sfârșitul anului, adică până la 31 decembrie 2020. Acum, însă, potrivit, potrivit unui proiect de hotărâre aflat în dezbatere la Ministerul Muncii, măsurile s-ar putea prelungi până la mijlocul anului viitor.

E vorba, în nprimul rând, despre așa numitul program Kurzarbeit, care permite împărțirea costurilor salariale între angajator și stat, în condițiile în care se reducer programul de lucru, dar și de indemnizațiile pentru profesioniști.

Astfel, prin programul cunoscut și sub numele de Kurzarbeit, care a fost stabilit prin Ordonanța de urgență a Guvernului 132/2020, angajatorul poate să reducă programul de lucru al salariaților cu până la 50% din programul trecut în contractele individuale de muncă. În aceste condiții, statul urmează să îi plătească angajatului o indemnizație, pentru a compensa salariul redus plătit de angajator.Mai exact, angajatorul suportă cel puțin 50% din salariile întregi ale lucrătorilor, în timp ce statul suportă 75% din diferența dintre salariile întregi și salariile reduse. Acești bani sunt suportați inițial de angajator, urmând să fie recuperați apoi prin decont.

Indemnizația pentru profesioniștii cu activitate redusă

Cea de-a doua măsură a cărei aplicare s-ar putea prelungi este indemnizația pentru profesioniștii cu activitate redusă. Concret, profesioniștii și cei cu convenții individuale de muncă pot cere o indemnizație lunară de 41,5% din câștigul salarial mediu brut în baza unei declarații pe propria răspundere.

Proiectul de hotărâre prevede ca această indemnizație să se acorde, în continuare, profesioniștilor și persoanelor care au încheiate convenţii individuale de muncă și care au beneficiat de indemnizaţia prevăzută de OUG 30/2020, respectiv perntru întreruperea activității pe perioada stării de urgență, din cauza efectelor epidemiei de coronavirus.

Indemnizația primită de profesioniștii cu volum redus de activitate trebuie fiscalizată prin declarația unică, inclusiv cu contribuțiile sociale de plătit, scrie avocatnet.ro.

 

Exorcistul-șef al Vatican spune adevărul despre oamenii posedați de demoni. Imagini

Val de mișcări suspecte în SUA. „Stăpânii Universului” abandonează vasul care se scufundă