Evenimentul Zilei > Social > Locul în care COVID-19 devorează copiii. Experții sunt șocați de agresivitatea virusului
Locul în care COVID-19 devorează copiii. Experții sunt șocați de agresivitatea virusului

Locul în care COVID-19 devorează copiii. Experții sunt șocați de agresivitatea virusului

Despre coronavirus COVID-19 se știe cu certitudine că afectează și ucide foarte rar persoanele tinere sau copiii. Cu toate acestea, există o țară unde peste 800 de minori au murit din cauza maladiei, potrivit cifrelor oficiale. Și aceste date pot fi, în realitate, în brazilia, mult mai mari.

Un exemplu este cazul lui Lucas, fiul profesorului Jessika Ricarte. Lui i s-a refuzat testarea de către un medic pe motiv că simptomele sale nu se potriveau profilului coronavirusului. Două luni mai târziu, băiețelul în vârstă de doar un an a murit din cauza complicațiilor asociate bolii. Totul s-a întâmplat în Tamboril, un oraș din statul Ceará, în nord-est Brazilia.

”Nu vă faceți griji, nu este nevoie de un test COVID-19

Când părinții l-au dus la doctor, medicul a spus: „Nu vă faceți griji, nu este nevoie de un test Covid-19. Este probabil doar o durere ușoară a gâtului, din moment ce nu a avut febră”. Doctorul a mai zis că noul coronavirus este rar la copii și i-a dat doar niște antibiotice.

Unele dintre simptome s-au risipit la sfârșitul tratamentului de zece zile, dar oboseala a rămas. Au trecut săptămânile și copilul devenise din ce în ce mai somnoros. În cele din urmă, băiețelul a vărsat din nou și din nou, iar părinții au înțeles că nu este de joacă, relatează DCNews.

Părinții s-au întors cu copilul la spital unde medicul l-a examinat pe Lucas pentru a evalua dacă este vorba de Covid-19. Rezultatul a fost pozitiv. Băiețelul a fost transferat la o unitate de terapie intensivă pediatrică din orașul Sobral, unde a fost diagnosticat cu o afecțiune numită sindrom inflamator multisistemic pediatric (PIMS). Este un răspuns imun extrem la virus care poate provoca inflamații severe ale organelor vitale.

Coronavirus la copii este un fenomen rar

Experții susțin că sindromul, care afectează copiii până la șase săptămâni după ce au fost infectați cu coronavirus, este un fenomen rar.
Cu toate acestea, renumitul epidemiolog de la Universitatea din Sao Paulo, Fatima Marinho, spune că, în timpul pandemiei, vede mai multe cazuri de PIMS decât oricând.

Medicul pediatru, care l-a tratat pe Lucas mai mult de o lună în secția de terapie intensivă, a spus că a fost surprins de faptul că starea băiatului era atât de gravă deoarece nu avea factori de risc, mai relatează sursa citată.

Majoritatea minorilor afectați de coronavirus au boli sau tulburări (afecțiuni existente, cum ar fi diabetul sau probleme cardiovasculare) sau sunt supraponderali, potrivit Lohannei Tavares, pediatru la Spitalul de Copii Albert Sabin din Fortaleza. Dar nu a fost cazul lui Lucas.

Există o concepție greșită conform căreia copiii prezintă un risc zero de contagiune cu coronavirus, potrivit Fatima Marinho, care este, de asemenea, consilier principal la ONG-ul de sănătate Vital Strategies.

Cercetările medicului susțin că un număr surprinzător de mare de copii au fost afectați de boală

În perioada 2020 și 15 martie 2021, Covid-19 a ucis cel puțin 852 de copii în Brazilia, din care 518 copii cu vârsta sub un an. Bilanțul este prezentat potrivit cifrelor Ministerului Sănătății din țara respectivă. Dar expertul estimează că cifrele reale sunt în realitate mult mai mari.

Experții subliniază că numărul mare de cazuri de coronavirus din Brazilia, al doilea în număr de infecții din lume, a crescut probabilitatea ca bebelușii și copiii să fie afectați.

„Desigur, cu cât avem mai multe cazuri și, prin urmare, mai multe spitalizări, cu atât este mai mare numărul deceselor la toate grupele de vârstă, inclusiv la copii. Dar dacă pandemia ar fi controlată, acest scenariu ar putea fi în mod evident minimizat”, a explicat Renato Kfouri, președintele Departamentului științific pentru imunizări al Societății braziliene de pediatrie.

Sistemul medical din Brazilia este depășit

În întreaga țară, aprovizionarea cu oxigen scade, există o penurie de medicamente de bază și, în multe unități de terapie intensivă din întreaga țară, pur și simplu nu mai există paturi.

O altă problemă care determină ratele ridicate de infecție la copii este lipsa testelor. Multora li se pune foarte târziu diagnosticul, când deja este prea târziu. Nu sunt suficiente teste pentru populația generală, cu atât mai puțin pentru copii.