Evenimentul Zilei > International > Fiica lui Dick Cheney, Liz, și-a pierdut locul din Congres. Dușmanca lui Trump, învinsă de omul susținut de fostul președinte al SUA
Fiica lui Dick Cheney, Liz, și-a pierdut locul din Congres. Dușmanca lui Trump, învinsă de omul susținut de fostul președinte al SUA

Fiica lui Dick Cheney, Liz, și-a pierdut locul din Congres. Dușmanca lui Trump, învinsă de omul susținut de fostul președinte al SUA

Reprezentanta Wyoming Liz Cheney a fost învinsă marți de adversarul susținut de Donald Trump, Harriet Hageman, într-o confruntare la alegerile primare republicane urmărită pe scară largă.

Într-un discurs de concesiune după ce a pierdut cu o marjă de aproximativ 30 de puncte, congresista Wyoming Liz Cheney s-a comparat cu Abraham Lincoln. Ea a vorbit despre importanța onorării rezultatului alegerilor și l-a vizat în mod repetat pe Trump, pentru care a votat să fie destituit după Revoltă din Capitoliu.

„Acesta nu este un joc. Fiecare dintre noi trebuie să se angajeze în apărarea eternă a acestui experiment miraculos numit America”, a spus Cheney în timpul discursului de la Jackson, Wyoming.De asemenea, femeia a precizat că în centrul procesului democratic se află alegerile și că acestea sunt principiul de bază al constituției americane.

Susținerea lui Trump înseamnă câștigarea alegerilor

Fiica în vârstă de 56 de ani a fostului vicepreședinte Dick Cheney a spus că și-a pierdut locul în Congres din cauza refuzului ei de a sprijini afirmațiile lui Trump privind frauda electorală din 2020. Astfel, ea a explicat că în urmă cu doi ani a câștigat aceste alegeri cu 73% din voturi. De asemenea, ar fi putut face cu ușurință același lucru din nou dacă ar fi fost de acord cu „minciuna președintelui Trump” despre alegerile din 2020. Dick Cheney a precizat că ar fi trebuit să permită acțiunile continue de a dezlega sistemul democratic și de a ataca fundațiile. „A fost o cale pe care nu puteam și nu voiam să o iau.”

Congresista a spus că niciun loc în Parlament nu valorează mai mult decât principiile pe care legislatorii americani au jurat să le protejeze. Totuși, ea a făcut și o referire că ar putea candida în curând pentru funcția de președinte. „Aceste alegeri primare s-au încheiat. Dar acum începe munca adevărată”. „Marele și originalul campion al partidului nostru, Abraham Lincoln, a fost învins la alegerile pentru Senat și Casa înainte de a câștiga cele mai importante alegeri dintre toate”, a mai adăugat ea.

A început răzbunarea lui Donald Trump

Discuția a fost convocată de NBC, deoarece Cheney a strâns doar 30% din voturi, comparativ cu 65% a lui Hageman. În discursul său de victorie din Cheyenne, Hageman i-a mulțumit lui Trump pentru sprijinul său.

Cheney a strâns donații de campanie de la democrați din întreaga țară și era de așteptat să primească un impuls modest de la partidele democraților din Wyoming pentru a o vota. Pierderea postului a fost, totuși, anticipată pe scară largă. Acest lucru devine primul pas al lui Trump într-un turneu de răzbunare împotriva celor 10 republicani ai Camerei și împotriva celor șapte senatori republicani care au votat să fie pus sub acuzare sau să fie condamnat pentru incitarea revoltei de anul trecut de la Capitoliul. „Felicitări lui Harriet Hageman pentru marea și decisivă victorie”, a scris Trump pe site-ul său de socializare.

Lupta dintre Trump și Cheney

Cel de-al 45-lea președinte a criticat-o în mod repetat pe Cheney și i-a îndemnat pe alegători să-și îmbrățișeze mantra „America First” în loc de opiniile ei mai intervenționiste asupra politicii externe. În același timp,  Cheney a spus despre Trump că este dictator.

Cheney este vicepreședintele și procurorul principal de facto al comitetului restrâns al Camerei care investighează revolta de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021. A jucat un rol principal în relatarea acțiunilor lui Trump. „Le spun asta colegilor mei republicani care îl apară. Va veni o zi când Donald Trump va fi plecat, dar dezonoarea ta va rămâne”, a spus Cheney în iunie, la o audiere publică a comitetului de revolte.

Dar tensiunile lui Cheney cu Trump erau ridicate chiar înainte de momentul când Capitoliul a fost invadat de o mulțime a susținătorilor fostului președinte.  De fapt, Trump a atacat-o  primul pe Cheney, pe șase ianuarie, cu câteva momente înainte ca mulțimea să pătrundă în clădire în încercarea de a opri certificarea victoriei președintelui Biden. În discursul său înainte de revoltă, Trump le-a spus susținătorilor săi: „Trebuie să scăpăm de congresanții slabi, cei care nu sunt buni. Trebuie să scăpăm de ei. Trebuie să scăpăm – știi, ea nu vrea niciodată să fie adus acasă un soldat.”

Susținerea lui Dick Cheney pentru fiica sa

Cheney a declarat pentru The Post în aprilie 2021 că poate candida la președinție, fără a preciza când se poate întâmpla asta. „Nu exclud nimic în interior sau în afara, este mult timp”, a spus ea. În ultima parte a campaniei, Dick Cheney, care a deținut același loc în Casa Albă din 1979 până în 1989, a lansat un anunț video pentru fiica sa.

„În istoria de 246 de ani a națiunii noastre, nu a existat niciodată un individ care să fi fost o amenințare mai mare pentru republica noastră decât Donald Trump”, a spus bătrânul Cheney. „A încercat să fure ultimele alegeri folosind minciuni și violență pentru a se menține la putere după ce alegătorii l-au respins. El este un laș. Un bărbat adevărat nu și-ar minți susținătorii.” Dick Cheney a adăugat: „Liz este neînfricată. Ea nu se dă înapoi niciodată de la o luptă. Nu este nimic mai important pe care îl va face vreodată decât să conducă efortul de a se asigura că Donald Trump nu va mai fi niciodată în Biroul Oval și că va reuși.”, potrivit New York Post.