Evenimentul Zilei > International > Donald Trump, un candidat mai puternic la alegerile prezidențiale după percheziția FBI? „Acum îl sfătuiesc să intre în luptă”
Donald Trump, un candidat mai puternic la alegerile prezidențiale după percheziția FBI? „Acum îl sfătuiesc să intre în luptă”

Donald Trump, un candidat mai puternic la alegerile prezidențiale după percheziția FBI? „Acum îl sfătuiesc să intre în luptă”

Fostul președinte Donald Trump este investigat pentru dispariția unor documente care ar putea amenința securitatea națională a SUA – un fapt care ar putea să-i întărească dorința de a candida pentru un al doilea mandat la președinție în 2024 și să-l facă „imbatabil”.

Vineri, un judecător federal a deschis un mandat de percheziție care arată că Departamentul de Justiție a confiscat documente secrete din Mar-a-Lago și că Trump ar putea fi acuzat de obstrucționarea unei anchete și încălcarea Legii privind spionajul.

Un ajutor pentru Trump

Percheziția a accelerat dorința lui Trump de a candida la președinție. „Trump este o problemă, indiferent dacă declară că va candida sau nu”, a spus Michael Caputo, un asociat a lui Trump.  „Acum îl sfătuiesc să intre în luptă”, a spus Caputo, adăugând că a discutat despre următoarea cursă prezidențială cu Trump la o conferință din Dallas, chiar înainte ca percheziția să aibă loc. „FBI-ul a garantat, în opinia mea, că va fi candidat în 2024”.

Trump și aliații săi și-au exprimat încrederea în fața controverselor. Fostul președinte a trecut prin două procese de demitere pentru că a făcut presiuni asupra Ucrainei pentru a investiga un rival politic și a îndemnat susținătorii pe 6 ianuarie să protesteze la Capitoliu.

Kristin Davison, un consilier politic al guvernatorului republican din Virginia, Glenn Youngkin, a spus că este prea devreme pentru a spune cum se va desfășura această investigație. Cu toate acestea, Davison a spus că Trump ar putea reuși să canalizeze nemulțumirile față de administrația Biden.

Reîntoarcerea lui Trump

Unii strategii republicani au spus că percheziția este un plus pentru Trump, indiferent de concluzia acesteia. „Cred că îl face aproape imbatabil”, a spus un agent GOP care a lucrat la o campanie rivală în 2016, potrivit Business Insider.

Un alt agent GOP, care are legături cu Trump, a spus că este puțin probabil ca vreun alt republican să-și poată îmbunătăți propria putere politică. „Instinctul meu spune că nu”, a spus agentul despre percheziția FBI care a deschis o fereastră pentru alți republicani să-l atace pe Trump ca pe un criminal, „pentru că de fiecare dată când oamenii încearcă să facă asta, el se întoarce și mai puternic”.