Percheziții FBI la reședința președinte american Donald Trump: „Au fost confiscate documente secrete şi privindu-l pe preşedintele Franţei"

Percheziții FBI la reședința președinte american Donald Trump: „Au fost confiscate documente secrete şi privindu-l pe preşedintele Franţei" Sursa: Dreamstime.com

Agenții federali americani au găsit documente „top secret” în reședința lui Donald Trump de la Mar-a-Lago, din Florida, unele dintre ele chiar referitoare la președintele Hexagonului, conform presei internaționale. Între timp, FBI a anunțat că e gata să publice datele referitoare la mandatul de percheziție ce-l vizează pe fostul președinte al SUA.

Agenții FBI au confiscat din casa lui Donald Trump aproximativ „douăzeci” de cartoane, a scris publicația Wall Street Journal, care a avut acces la doar trei pagini din probele prelevate din reședința Mar-a-Lago. Printre probe sunt invocate documente clasificate „top secret” și confidențiale, alături de fotografii, dar și de o notă manuscrisă.

Mandatul de percheziție ce-l vizează pe Donald Trump dezvăluie documente referitoare la președintele Franței

Publicația a dezvăluit că respectivele documente cuprind informații despre „președintele Franței”, probabil actualul, Emmanuel Macron. Despre perchezițiile demarate de FBI care-l vizează direct, Donald Trump a spus că sunt „o persecuție politică”, menită să-l împiedice să obțină un nou mandat de președinte al SUA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Scopul agenților FBI ar fi fost acela de a recupera acte confidențiale, pe care republicanul le-ar fi luat atunci când a părăsit Casa Albă.

Ministerul Justiţiei din SUA, prin vocea lui Merrick Garland, a declarat că urmează să publice mandatul de percheziție emis pe numele lui Donald Trump: „Nu numai că nu m-aş opune publicării documentelor (...) dar aş merge mai departe încurajând publicarea", a scris fostul președinte al SUA pe reţeaua socială Truth Social, conform Agerpres.

Donald Trump crede că agenții FBI au plasat probe la Mar-a-Lago

Donald Trump, fost președinte al SUA, a declarat recent că se teme că FBI-ul i-a „plasat” probe în plus care să-l incrimineze, chiar în timpul percheziției făcute luni la reședința lui din statul Florida, Mar-a-Lago. Pe lângă asta, Trump a acuzat că agenții federali au prelevat probe fără a permite nimănui să poată vedea ce se petrece acolo, decizie despre care Trump spune că nu a fost una transparentă.

„FBI-ul şi alţi agenţi ai Guvernului federal nu au lăsat pe nimeni, nici măcar pe avocaţi, să se apropie de zonele care au fost scotocite şi examinate în timpul percheziţiei de la Mar-a-Lago. Le-au cerut tuturor să părăsească locul, doreau să rămână singuri, fără vreun martor care să vadă ce făceau, luau sau, ceea ce sper să nu fi fost, plasau. De ce au insistat atât de mult ca nimeni să nu-i observe şi au dat pe toată lumea afară?”, a scris fostul preşedinte al SUA pe reţeaua de socializare Truth Social, miercuri, 10 august 2022.

Descinderi FBI în locuința lui Donald Trump

Luni, Poliţia federală a SUA a descins în reședința lui Donald Trump din Florida, motiv de nemulțumire pentru parlamentarii conservatori ai țării, mai ales din pricina faptulUI că o asemenea percheziție nu are precedent. Pe lângă asta, FBI și Departamentul Justiţiei nu au formulat răspunsuri cu privire la ancheta desfășurată în cazul fostului președinte american, deși au trecut deja două zile.

„La New York, în seara asta. O văd mâine pe procuroarea generală rasistă pentru continuarea celei mai mari vânători de vrăjitoare din istoria SUA”, scria Trump pe același site de socializare, marți.

Audieri în cazul fostului președinte al SUA

Audierea, condusă de procuroarea Letitia James, era programată pentru ziua de 15 iulie, însă a fost amânată din cauza decesului Ivanei Trump, prima soție a fostului președinte al SUA.

Donald Trump nu poate fi incriminat penal în dosarul instrumentar de Letitia James, fiind posibile doar sancțiuni financiare sau de natură civilă. Însă, în dosar există o anchetă penală în desfășurare, de care se ocupă procurorul districtului Manhattan, Alvin Bragg.

Ancheta din urmă privește fraude financiare posibil a fi fost comise de Trump Organization și a fost deschisă încă din 2019, atunci când fostul avocat personal şi om de bază al lui Donald Trump, Michael Cohen, decidea să-l denunțe. Același Michael Cohen afirmase cândva că este pregătit „încaseze un glonţ” apărându-l până la moarte pe Donald Trump.