Percheziții FBI la reședința Mar-a-Lago a fostului președinte Donald Trump. Agenții federalli au spart un seif

Percheziții FBI la reședința Mar-a-Lago a fostului președinte Donald Trump. Agenții federalli au spart un seif Sursa: Donald Trump/ Facebook

O echipă a Biroului Federal de Investigații (FBI) a percheziționat reședința Mar-a-Lago din Florida a fostului președinte al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump. Agenții federalli au spart un seif

Anunțul cu privire la percheziție a fost făcut chiar de fostul locatar de la Casa Albă, într-o declarație potrivit căreia reședința din din Palm Beach a fost „ocupată de un grup mare de agenți FBI”.

Căutarea agenților federali ar fi fost legată de o investigație privind gestionarea documentelor oficiale de către fostul președinte Trump.

Escaladarea dramatică a procedurilor judiciare contra fostului președinte, care a mai fost supus unei tentative nereușite de impeachment, vine în contextul în care Donald Trump se pregătește pentru o nouă candidatură la președinția Statelor Unite, în 2024.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit CBS News, Donald Trump se afla la Trump Tower, în New York, în momentul în care a avur loc percheziția FBI.

„Vremuri întunecate” pentru SUA

„Sunt vremuri întunecate pentru națiunea noastră”, și-a început declarația după percheziție Donald Trump.

El a spus că a cooperat cu toate agențiile guvernamentale relevante și astfel „percheziția neanunțată” asupra casei sale „nu a fost necesară sau adecvată”.

Trump spune că echivalează acest comportament al FBI cu o „abatere de la urmărirea penală” și cu o „folosire a sistemului de justiție ca armă” pentru a-l împiedica să candideze, din nou, la Casa Albă.

„Un astfel de atac ar putea avea loc doar în țările din Lumea a treia”, a mai spus fostul președinte american. „Din păcate, America a devenit acum una dintre acele țări, coruptă la un nivel nemaivăzut până acum. Mi-au pătruns chiar și în seif!”, a mai declarat Donald Trump.

Care ar fi motivul percheziției

Eric Trump, cel de-al doilea fiu al președintelui, a declarat pentru Fox News că executarea de către FBI a mandatului de percheziție asupra proprietății Mar-a-Lago a fost legată de o investigație privind gestionarea înregistrărilor Arhivelor Naționale. În februarie, agenția guvernamentală americană care gestionează conservarea înregistrărilor prezidențiale, a cerut departamentului de justiție să-l investigheze pe Trump pentru manipularea documentelor oficiale.

Arhivele Naționale au declarat că au recuperat 15 cutii de la Mar-a-Lago, dintre care unele conțineau înregistrări clasificate. Președinții SUA sunt obligați prin lege să transfere toate scrisorile, documentele de lucru și e-mailurile lor către Arhivele Naționale. Dar oficialii acuză că fostul președinte al SUA ar fi rupt ilegal multe documente.

Un consilier al lui Donald Trump din Palm Beach a declarat pentru CBS că percheziționarea, de către agenți federali, a reședinței Mar-a-Lago, a vizat înregistrările prezidențiale. „Este vorba despre PRA [Presidential Records Act]”, a spus sursa, care a acceptat să vorbească doar sub condiția anonimatului. „Când ați auzit vreodată de un raid din cauza PRA? Ei [FBI] tocmai au plecat și au plecat cu foarte puțin”, a mai spus sursa.