Evenimentul Zilei > International > Percheziții FBI la reședința Mar-a-Lago a fostului președinte Donald Trump. Agenții federalli au spart un seif
Percheziții FBI la reședința Mar-a-Lago a fostului președinte Donald Trump. Agenții federalli au spart un seif

Percheziții FBI la reședința Mar-a-Lago a fostului președinte Donald Trump. Agenții federalli au spart un seif

O echipă a Biroului Federal de Investigații (FBI) a percheziționat reședința Mar-a-Lago din Florida a fostului președinte al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump. Agenții federalli au spart un seif

Anunțul cu privire la percheziție a fost făcut chiar de fostul locatar de la Casa Albă, într-o declarație potrivit căreia reședința din din Palm Beach a fost „ocupată de un grup mare de agenți FBI”.

Căutarea agenților federali ar fi fost legată de o investigație privind gestionarea documentelor oficiale de către fostul președinte Trump.

Escaladarea dramatică a procedurilor judiciare contra fostului președinte, care a mai fost supus unei tentative nereușite de impeachment, vine în contextul în care Donald Trump se pregătește pentru o nouă candidatură la președinția Statelor Unite, în 2024.

Potrivit CBS News, Donald Trump se afla la Trump Tower, în New York, în momentul în care a avur loc percheziția FBI.

„Vremuri întunecate” pentru SUA

„Sunt vremuri întunecate pentru națiunea noastră”, și-a început declarația după percheziție Donald Trump.

El a spus că a cooperat cu toate agențiile guvernamentale relevante și astfel „percheziția neanunțată” asupra casei sale „nu a fost necesară sau adecvată”.

Trump spune că echivalează acest comportament al FBI cu o „abatere de la urmărirea penală” și cu o „folosire a sistemului de justiție ca armă” pentru a-l împiedica să candideze, din nou, la Casa Albă.

„Un astfel de atac ar putea avea loc doar în țările din Lumea a treia”, a mai spus fostul președinte american. „Din păcate, America a devenit acum una dintre acele țări, coruptă la un nivel nemaivăzut până acum. Mi-au pătruns chiar și în seif!”, a mai declarat Donald Trump.

Care ar fi motivul percheziției

Eric Trump, cel de-al doilea fiu al președintelui, a declarat pentru Fox News că executarea de către FBI a mandatului de percheziție asupra proprietății Mar-a-Lago a fost legată de o investigație privind gestionarea înregistrărilor Arhivelor Naționale. În februarie, agenția guvernamentală americană care gestionează conservarea înregistrărilor prezidențiale, a cerut departamentului de justiție să-l investigheze pe Trump pentru manipularea documentelor oficiale.

Arhivele Naționale au declarat că au recuperat 15 cutii de la Mar-a-Lago, dintre care unele conțineau înregistrări clasificate. Președinții SUA sunt obligați prin lege să transfere toate scrisorile, documentele de lucru și e-mailurile lor către Arhivele Naționale. Dar oficialii acuză că fostul președinte al SUA ar fi rupt ilegal multe documente.

Un consilier al lui Donald Trump din Palm Beach a declarat pentru CBS că percheziționarea, de către agenți federali, a reședinței Mar-a-Lago, a vizat înregistrările prezidențiale. „Este vorba despre PRA [Presidential Records Act]”, a spus sursa, care a acceptat să vorbească doar sub condiția anonimatului. „Când ați auzit vreodată de un raid din cauza PRA? Ei [FBI] tocmai au plecat și au plecat cu foarte puțin”, a mai spus sursa.