Evenimentul Zilei > Actualitate > Donald Trump este favoritul alegătorilor republicani! Triumf la conferința conservatorilor din Dallas
Donald Trump este favoritul alegătorilor republicani! Triumf la conferința conservatorilor din Dallas

Donald Trump este favoritul alegătorilor republicani! Triumf la conferința conservatorilor din Dallas

Fostul președinte Trump s-a adresat sâmbătă la Conferința de Acțiune Politică Conservatoare. „Mândrii patrioți prezenți aici sunt inima mișcării conservatoare”, a spus Trump după ce a urcat pe scenă la mișcările hitului „Y.M.C.A” al The Village People. „Sunteți apărătorii loiali ai moștenirii, culturii, Constituției noastre și ai drepturilor noastre date de Dumnezeu. Nu încetați niciodată să luptați pentru America, iar eu nu voi înceta niciodată să lupt pentru tine.” Trump a fost frecvent întrerupt de aplauzele și urale venite din partea activiștilor GOP care s-au adunat pentru conferința CPAC în Dallas. Iar un sondaj ad-hoc l-a plasat ca favorit pentru nominalizare.

Fostul președinte Trump a câștigat o majoritate confortabilă a voturilor la sondajul Conferinței de Acțiune Politică Conservatoare (CPAC), menținându-și poziția de favorit pentru nominalizarea republicană la președinția din 2024.

Organizatorii au anunțat la convenția CPAC din Texas că Trump a câștigat 69 la sută din voturi, urmat de guvernatorul Florida Ron DeSantis (r) cu 24 la sută. Trump și-a extins avantajul de la ultimul sondaj CPAC din februarie, când a primit sprijinul a 59% dintre participanții la vot față de 28% a lui DeSantis.

Senatorul Ted Cruz (R-Texas) s-a clasat pe locul trei cu 2%, în timp ce alte opțiuni au primit sprijin de 1% sau mai puțin, scrie publicația The Hill.

Fără Trump, De Santis este favorit

Într-un sondaj ipotetic, fără Trump în cursă, DeSantis a deținut poziția de lider cu 65 la sută. Donald Trump Jr. s-a clasat pe locul doi cu 8 la sută, Ted Cruz pe locul trei cu 6 la sută, iar fostul secretar de stat Mike Pompeo s-a clasat pe locul patru cu 5 la sută.

În ciuda faptului că Ron DeSantis a atras atenția ca o posibilă alternativă la Trump, fostul președinte al SUA a dominat constant sondajele informale ale CPAC de când și-a părăsit mandatul anul trecut. Trump a câștigat sondajul la CPAC în februarie 2021, la aproximativ o lună după încheierea mandatului său, cu 55% din voturi, urmat de DeSantis cu 21%. El a primit sprijin de 70 la sută în sondajul realizat la o a doua convenție CPAC în iulie anul trecut. Între timp, DeSantis a rămas pe locul doi, dar nu a reușit să obțină 30 de procente.

Rata de aprobare a lui Trump în rândul participanților la CPAC a urcat până la 99 la sută, în creștere cu două puncte față de februarie.

Agenda lui Trump este și cea republicanilor

Nouă din 10 republicani au spus că aprobă performanța lui Trump ca președinte. Peste 60% au enumerat integritatea alegerilor drept cea mai importantă problemă, un semn al influenței lui Trump asupra partidului, deoarece el continuă să susțină (fără dovezi) că frauda l-a costat realegerea la alegerile prezidențiale din 2020.

Mai mult de jumătate dintre alegători au enumerat construirea unui zid la frontieră și imigrația drept una dintre cele mai importante probleme, în timp ce aproximativ 30% au marcat independența energetică și, respectiv, drepturile constituționale.

Rezultatele sondajului au arătat, de asemenea, că participanții la CPAC nu se așteaptă ca președintele Biden sau vicepreședintele Harris să fie candidatul democrat în 2024. O parte din ei, 37 la sută, cred că guvernatorul Californiei Gavin Newsom (D) va fi candidatul democrat, în timp ce 16 la sută se așteaptă să candideze fosta Primă Doamnă Michelle Obama.