Evenimentul Zilei > International > Motivele pentru care locuința lui Donald Trump a fost perchiziționată nu au fost dezvăluite. Publicarea ”ar afecta în mod ireparabil ancheta”
Motivele pentru care locuința lui Donald Trump a fost perchiziționată nu au fost dezvăluite. Publicarea ”ar afecta în mod ireparabil ancheta”

Motivele pentru care locuința lui Donald Trump a fost perchiziționată nu au fost dezvăluite. Publicarea ”ar afecta în mod ireparabil ancheta”

Departamentul Justiției american s-a opus luni, 15 august, publicării unui document judiciar care conține motivele care i-au determinat pe anchetatorii federali să percheziționeze, săptămâna trecută, proprietatea Mar-a-Lago (Florida) a fostului președinte Donald Trump.

Operațiunea poliției federale la reședința Mar-a-Lago a provocat o furtună politică. Acest lucru a reprezentat o premieră pentru un fost președinte al SUA. În plus, le-a oferit ocazia lui Trump și susținătorilor săi să denunțe o ”vânătoare de vrăjitoare”.

Mai multe organizații, inclusiv media, i-au cerut unui judecător publicarea unui document judiciar în care anchetatorii explică de obicei de ce a fost necesară percheziția. Departamentul Justiției a dat asigurări luni, 15 august, că o asemenea publicare ”ar afecta în mod ireparabil ancheta penală în curs”. Vineri, de această dată la cererea procurorilor, un judecător a făcut public mandatul care autoriza efectuarea percheziției și o listă a documentelor confiscate.

Ce s-a întâmplat la locuința lui Donald Trump

Fostul președinte american Donald Trump s-a declarat victima unui atac fără precedent contra unui opozant politic în Statele Unite. El a acuzat Biroul Federal de Investigații, FBI, că în timpul percheziției de la proprietatea sa Mar-a-Lago i-au fost furate mai multe pașapoarte. ”Wow! În percheziția făcută de FBI la Mar-a-Lago, ei mi-au furat trei pașapoarte (unul expirat), împreună cu restul”, a scris Trump pe rețeaua Truth Social, creată de el însuși. ”Acesta este un atac asupra unui oponent politic la un nivel nemaivăzut în țara noastră. Lumea a treia!”, a continuat fostul lider de la Casa Albă, potrivit BBC.

Luni, opt august, Poliția federală a SUA a descins în reședința lui Donald Trump din Florida, motiv de nemulțumire pentru parlamentarii conservatori ai țării, mai ales din pricina faptului că o asemenea percheziție nu are precedent. Pe lângă asta, FBI și Departamentul Justiției nu au formulat răspunsuri cu privire la ancheta desfășurată în cazul fostului președinte american, deși au trecut deja două zile.

Agenții federali americani au găsit documente „top secret” în reședința lui Donald Trump de la Mar-a-Lago, din Florida, unele dintre ele chiar referitoare la președintele Hexagonului, Emmanuel Macron.