Dan Barna a făcut anunțul. De când începe vaccinarea în farmacii.

„Chiar astăzi am vorbit cu colega mea Ioana Mihăilă să demareze demersurile pentru a avea o ordonanță și legislație pe ceea ce înseamnă și vaccinarea în farmacii. Ar fi pasul următor, și mai important, pentru că bun, avem vaccinarea prin medicii de familie – e o linie, ne așteptăm să genereze niște rezultate bune. În măsura în care vom reuși, și sperăm că într-un termen cât mai scurt, poate în două săptămâni, trei săptămâni, vom reuși să avem vaccinarea și în farmacii”, a anunțat Dan Barna.

Vicepremierul spune că astfel va crește numărul de persoane vaccinate

„De fapt, și farmacia e tot un fel de nucleu pentru comunitate. Fiecare farmacie are blocurile din jur sau străzile din jur și oamenii vin, vorbesc cu farmacista, deci în momentul în care ducem vaccinul și acolo, va crește din nou numărul de persoane. E o altă direcție pe care o avem în vedere”, a spus Dan Barna.

El a precizat că nu în toate farmaciile se va putea face vaccinare, dar „sunt multe farmacii care erau pregătite cu vaccinul antigripal”.

Angajații farmaciilor devin medici

Întrebat cine va administra vaccinul în farmacie, Dan Barna a răspuns că unul dintre angajații farmaciei care are pregătire în acest sens. „Erau prevăzute linii de vaccinare pentru vaccin antigripal. Asta, de ani de zile, adică se putea face vaccin antigripal la farmacie – cumpărai și îți era injectat de unul dintre farmaciști, care avea pregătirea necesară. Aceeași logică este gândită și aici. Sunt farmacii care au fluxuri pregătite pentru vaccinare, adică au personal calificat să facă lucrul acesta”, a declarat Dan Barna la Digi24.

Întrebat dacă în farmacii se vor folosi toate tipurile de vaccin anti-COVID disponibile, Dan Barna a spus că nu are acum informații în acest sens, dar în orice caz, vor fi folosite vaccinuri care sunt acum în uz în România.