Evenimentul Zilei > Social > Legea „bormașinii”. Sunt așteptate reglementări privind tulburarea liniștii publice
Legea „bormașinii”. Sunt așteptate reglementări privind tulburarea liniștii publice

Legea „bormașinii”. Sunt așteptate reglementări privind tulburarea liniștii publice

Doar cei care nu au stat niciodată la bloc nu s-au „bucurat” de zgomotele făcute de vecini. La orice oră din zi sau noapte. Piesa de rezistență este însă bormașina. Ultilizată parcă în ciuda nervilor.

Legea „bormașinii”. Multă lume așteaptă cu sufletul la gură, legea bormașinii. Un proiect care să interzică folosirea acestui instrument la bloc la anumite ore nu există. Nu știm însă dacă o să apară vreodată în Parlament.

O lege veche care necesită îmbunătățiri

Ce prevede momentan Legea nr. 61/1991, care reglementează în prezent acest lucru. Acolo scrie că trebuie să respectăm orele de liniște. Intervalele orare sunt 22:00 – 8:00 și 13:00 – 14:00. Adică un pic mai mult de jumătate din zi.

„(…) tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora”, scrie în lege, iar amenda pentru nerespectarea orelor de liniște e între 500 și 1.500 de lei.

Mai mult, repetarea acțiunii de mai sus într-un interval de 24 de ore de la constatarea primei fapte se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei sau prestarea a 70-120 de ore de activități în folosul comunității.

Practic, putem să-i reproșăm unui vecin că ne deranjează cu bormașina în timpul orelor de liniște. Desigur, putem să nu-i reproșăm, în ideea că statul la bloc înseamnă adesea multe compromisuri (dacă vecinul nu exagerează și are deja apucături artistice cu instrumentul respectiv, firește). Știu, pentru bormașină nicio oră din zi nu e potrivită. Dimineața, că-i dimineață, la prânz, că e la prânz, seara, că-i seară.

Două proiecte în Parlament care par uitate

În prezent există două proiecte în Parlament care au trecut deja de vot la Senat (deci mai rămâne doar Camera Deputaților să se pronunțe ca să intre apoi în vigoare, cu toate că stau, deja, de aproape 2 ani la Camera Deputaților în așteptarea unui vot) și care ar putea aduce schimbări privitor la orele de liniște și sancțiunile pentru încălcarea lor.

Senatorii au votat să apară intervalele orare 07:00 – 14:00 și 16:00 – 23:00, în care liniștea persoanelor din locuințe (case și blocuri, în esență) să nu poată fi tulburată fără drept; proiectul prevede depășirea nivelului de presiune acustică de 35 decibeli.
Amenzi mai mari pentru nerespectarea orelor de liniște – între 700 și 1.800 de lei, scrie avocatnet.ro.