Proiectul de lege privind reintegrarea Donbasului va acorda puteri suplimentare preşedintelui Ucrainei în ceea ce priveşte trimiterea forţelor militare în acest teritoriu unde acționează circa 11.000 de luptători din Rusia, a dezvăluit reprezentantul preşedintelui în Parlament, Irina Luţenko.

"Nu l-am mai numi proiect de lege privind reintegrarea, ci Strategia pentru restaurarea integrităţii teritoriului Ucrainei şi eliberarea Donbasului", a explicat Luţenko, potrivit RRA.

Documentul cataloghează Rusia drept stat agresor şi stabileşte, potrivit articolului 51 din Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite, că acţiunea militară a Kievului în estul ţării nu mai este operaţiune antiteroristă, ci operaţiune de apărare a statului.

"Acest lucru face posibilă introducerea de trupe militare şi utilizarea forţelor armate în orice moment, pe o perioadă nedeterminată. Documentul mai conţine posibilitatea ca această chestiune (utilizarea forţelor militare) să fie examinată de Rada Supremă şi mai permite decretarea stării de război", a explicat Irina Luţenko.