Fostul celebru fotbalist profesionist Lilian Thuram a denunțat ceea ce a descris drept o „ierarhie” a emoțiilor, în care distrugerea Catedralei pare să fi provocat mai multă mâhnire decât înecul imigranților ilegali africani din Mediterana.

Vorbind la o conferință în Corsica, unde a susținut sesiuni de „combatere a prejudiciilor” cu elevi din întreaga Franță, Thuram a comentat că oamenii sunt „ființe emoționale” și prin urmare, „în calitate de parizieni”, este „firesc să fim afectați” de evenimente precum incendiul de la Notre-Dame.

„Dar există uneori impresia că există niște ierarhii ale acestor emoții”, a spus fostul jucător de 47 de ani, deplângând faptul că „lumea nu este mișcată în același fel” la vederea „oamenilor care mor încercând să traverseze Mediterana” așa cum a fost în cazul focului care a distrus simbolul Franței creștine.

Apoi Thuram, care este și ambasador Unicef, a lansat un atac dur la adresa lui Donald Trump, făcând în mod straniu legătura dintre președintele american care și-a exprimat pe Twitter oroarea față de incendiul din Paris și intenția acestuia de a construi un zid la granița cu Mexicul pentru a stopa imigrația ilegală.

„Există indivizi care doresc să construiască ziduri pentru a-i opri pe oameni să intre, dar care sunt fericiți să trimită mesaje pe Twitter pentru a întreba «Aveți nevoie de ajutor pentru a stinge focul?», așa cum a făcut Donald Trump? Este bizar!”, a spus fotbalistul.