Evenimentul Zilei > International > LE TEMPS: Republicani la convenția democrată
LE TEMPS: Republicani la convenția democrată

LE TEMPS: Republicani la convenția democrată

Colin Powell, John Kasich sau văduva senatorului John McCain au luat cuvântul la convenție. Disidenții republicani care vor vota pentru Joe Biden rămân minoritari, dar sunt vocali. Și se organizează.

Cu clipurile sale de campanie, clipuri video preiînregistrate și mesajele pe Zoom uneori filmate cu telefonul mobil mișcat, Convenția democrată 2020 are aspecte deosebite. În esență virtuale din cauza pandemiei, serile, chiar dacă nu sunt emoționante, prezintă o serie interesantă de vorbitori.

Foști președinți – Bill Clinton, Barack Obama, vocea lui Jimmy Carter – și staruri, fotbalista Megan Rapinoe, artistul John Legend sau actrița Eva Longoria, care au animat prima seară. Dar pentru un casting perfect, era indispensabil un ingredient: republicani decepționați de trumpism. Mai mulți au răspuns la apel.

”Laudele dictatorilor”

Colin Powell, secretar de stat sub George W. Bush, a rostit un discurs marți seară. La începutul lunii iunie, el a dezvăluit faptul că va vota pentru Joe Biden. Văduva senatorului John McCain și-a dat și ea sprijinul senatorului democrat, intervenind într-o înregistare video care prezenta „prietenia improbabilă” care îi lega pe cei doi bărbați. Și luni, John Kasich, fost guvernator de Ohio, a rostit un mesaj, printre alți republicani disidenți.

„Joe Biden va avea încredere în diplomații noștri și în serviciile noastre de informații și nu în laudele dictatorilor și despoților. El își va face datoria când cineva va îndrăzni să ne amenințe. Va rezista în fața adversarilor noștri cu forță și experiență”, a declarat marți Colin Powell.

Cazul lui este deosebit. E a patra oară când nu votează pentru un republican în alegeri prezidențiale. În 2008 și în 2012 l-a susținut pe Barack Obama și în 2016 alegerea lui a fost Hillary Clinton. Dar în 2000, a rostit principalul discurs de la convenția națională republicană în favoarea lui George W. Bush.

George W. Bush face și el parte din republicanii care îi întorc spatele lui Donald Trump și votează cu Joe Biden. El nu a făcut totuși pasul de a participa la convenția democrată. Altă figură disidentă foarte mediatizată: „Never Trumper”-ul Mitt Romney, senatorul de Utah, alesul republican din Congres cel mai virulent față de președinte. El este singurul care a votat cu democrații pentru destituirea lui Donald Trump.

Un sandwich cu ton

Două grupări sunt și ele vocale. Lincoln Project mai întâi. El este condus de avocatul George Conway, soțul lui Kellyanne Conway, una din consilierele lui Trump. El îl atacă pe președinte prin clipuri video percutante. Apoi, Republican Voters Against Trump, care produce de asemenea clipuri incisive. Pe internet, grupul postează sute de mărturii filmate cu republicani care nu-l vor susține pe președinte în noiembrie. Cu fraze ca ”Voi vota pentru un sandwich cu ton mai curând decât să votez din nou cu Donald Trump”.

În spatele acestui grup o găsim pe stratega politică Sarah Longwell, care a fost pentru impeachmentul lui Trump, pe scriitorul conservator Bill Kristol și un fost asistent al lui Jeb Bush.

El l-a atacat mai ales pe John Kasich. „America este la răscruce de drumuri. Sunt mândru de moștenirea mea republicană, dar la ce am fost martor în acești ultimi patru ani contravine principiilor sale”, a declarat fostul guvernator.

Răspunsul lui Donald Trump a fost usturător. „John Kasich a făcut treaba proastă în Ohio, s-a prezentat la alegerile prezidențiale [din 2016] și a fost ușor de bătut și acum a trecut de cealaltă parte, căutând cu disperare relevanță”, a scris el pe Twitter. Și l-a numit „loser”.

Autor: Valérie de Graffenried

Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR