Evenimentul Zilei > International > LE MONDE: În Ucraina, „una dintre cele mai grave” escaladări din ultimii ani
LE MONDE: În Ucraina, „una dintre cele mai grave” escaladări din ultimii ani

LE MONDE: În Ucraina, „una dintre cele mai grave” escaladări din ultimii ani

Un soldat ucrainean a fost ucis și alți cinci au fost răniți în luptele cu separatiștii pro-ruși. Șeful statului i-a acuzat că vor să "distrugă procesul de pace".

Marţi dimineaţă, un soldat ucrainean a murit, iar alți cinci au fost răniți în luptele cu separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei. Fiecare parte denunță o „provocare” .

„Rebelii și ocupanții [ruși] au organizat o provocare cinică”, într-o „încercare de deraiere a procesului de pace”, a acuzat pe Facebook președintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Avem o armată puternică, ea a ripostat puternic. Situația este complet sub controlul armatei noastre”, a spus el mai târziu la o conferință de presă. „Această provocare nu ne va schimba politica (…), avansăm hotărât spre sfârșitul războiului, spre pace”, a mai afirmat șeful statului.

Această escaladare, „una dintre cele mai grave” din ultimii ani, potrivit armatei ucrainene, a avut loc în regiunea Luhansk, în apropierea localităţilor Novotoşkivske și Krîmske și la 10 km de unul dintre cele trei sectoare în care beligeranții au procedat la retragerea forțelor anul trecut.

Dimineața devreme, separatiștii au încercat să treacă prin linia frontului prin bombardarea pozițiilor ucrainene cu ajutorul unor piese de artilerie de 152 și 120 mm, a unor mitraliere și a unui tanc, a declarat serviciul de presă al armatei.

Unități de asalt au încercat apoi să ocupe posturi de observație ale militarilor ucraineni, a precizat Ruslan Homtceak, comandantul Statului Major al Armatei. Potrivit acestuia, lupta a durat câteva ore, Kievul a ripostat cu foc de artilerie. „Suntem profund îngrijorați” și „chemăm urgent Rusia să își mențină angajamentele de pace” , a reacționat ambasada americană pe Twitter. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a vorbit despre „victimele ambelor părți”, asigurând că nu are detalii despre confruntări.

Liderul separatist din Luhansk, Leonid Pasecnik, a denunțat o „provocare sângeroasă a Kievului”, acuzându-i pe ucraineni că au bombardat republica autoproclamată. „Poziția agresivă a Kievului pune sub semnul întrebării” organizarea unui nou summit de pace asupra Ucrainei, așteptat a priori în aprilie și reunirea d-lui Zelenski și a liderilor ruşi, francezi și germani, a afirmat el, potrivit agenției oficiale separatiste.

Ucraina este afectată de aproape șase ani de un război cu separatiști pro-ruși în regiunile de est ale teritoriului său, conflict care a făcut peste 13.000 de morți și aproximativ 1,5 milioane de persoane strămutate. Intensitatea luptelor a scăzut în mod semnificativ după semnarea acordurilor de pace de la Minsk II în februarie 2015, dar creșteri periodice ale violenței continuă să crească bilanțul victimelor.

S-a observat o oarecare relaxare între Kiev și Moscova, acuzată că îi susţine pe rebeli, de la venirea la putere a lui Zelenski (anul trecut), care s-a întâlnit în decembrie cu președintele rus, Vladimir Putin, la un summit de pace de la Paris. Dar rezolvarea politică a conflictului rămâne aproape în punct mort.

Sursa

Traducerea: Rodezia Costea – RADOR