Cunoscutul avocat Toni Neacșu a descifrat ultimele declarații ale președintelui României, dând și un posibil deznodământ al crizei guvernamentale:

Președintele Iohannis va accepta propunerile de miniștri interimari. 
Constituția și jurisprudența CCR îl obligă la asta și nu poate risca în pragul alegerilor condamnări de natură politico-juridice, prin intermediul CCR, privind neexercitarea atribuțiilor constituționale.
De altfel, în ieșirea dumnealui publică a fost foarte atent: a spus doar că refuză orice remaniere (pe care nici nu putea de altfel s-o aprobe potrivit Constituției cât timp vorbim de schimbarea compoziției politice), care nu are de-a face cu numirea interimarilor. Nu s-a obligat public la blocarea activității Guvernului, pentru că știe că nu o va face.

Problema este că nu există un termen legal în care trebuie să numească interimarii, deși desigur în cooperarea autorităților constituționale trebuie să existe bună-credință, care este exclusă atunci când tergiversezi o numire la care Constituția te obligă.
Durata maximă a provizoratului este de 45 de zile, iar pentru numirea miniștrilor plini legea prevede un termen de 10 zile de la înregistrarea propunerii primului-ministru, termen ce cred că va fi aplicat de administrația prezidențială, ca fiind termenul cel mai apropiat, și aici.

Atenție însă, termenul nu poate curge decât de la vacanța funcțiilor de miniștri, care este 30 august 2019 – data publicării decretelor, premierul grăbindu-se să propună 3 înlocuitori provizoriu înainte ca posturile să fie libere.
Doar ca ipoteză de lucru, termenul de 10 zile expiră, potrivit Codului administrativ, Duminică, 8 septembrie 2019. 
E orizontul de timp în care d-na premier Dăncilă va trebui să aibă răbdare.”

„Pe 30 august, preşedintele Iohannis a semnat decretul prin care se ia act de demisia Graţielei Leocadia Gavrilescu, viceprim-ministru, ministrul Mediului, a lui Anton Anton, ministrul Energiei, şi a lui Viorel Ilie, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, şi prin care se constată încetarea funcţiei de membru al Guvernului pentru cei trei. Aceştia, membri ai ALDE, au demisionat după ce formaţiunea a ieşit de la guvernare.

În locul lor erau propuşi interimari astfel: la Energie – ministrul Economiei, Niculae Bădălău, la Mediu – ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, şi la Relaţia cu Parlamentul – ministrul pentru Mediul de afaceri, antreprenoriat şi comerţ, Radu Oprea”, anunțam în data de 30 august.

Te-ar putea interesa și: