Evenimentul Zilei > Politica > Jurământul periculos făcut de Orban, l-a auzit toată România: „Garantez 100%”
Jurământul periculos făcut de Orban, l-a auzit toată România: „Garantez 100%”

Jurământul periculos făcut de Orban, l-a auzit toată România: „Garantez 100%”

Cu doar trei zile înainte de alegeri, premierul Ludovic Orban a venit cu noi informații privind măsurile restrictive în contextul pandemiei de coronavirus. El a insistat pe ce se va întâmpla după data de 6 decembrie.

Premierul Ludovic Orban susține că după o perioadă de creștere rapidă a numărului de infectări, timp de două săptămâni ne-am aflat pe un platou, iar acum, de aproximativ 8 zile, am intrat pe un trend descendent.

„Am avut perioadă de creștere destul de rapidă, apoi o perioadă de aproximativ două săptămâni de platou, iar de 8 zile avem un trend descendent. În ultimele 7 zile, în 5 zile din 7, numărul de persoane vindecate a depășit pe cel al celor infectate. Garantez 100% că nu va fi nici un lockdown, România nu își permite, cine mai susține așa ceva spune minciuni de campanie. A spus și președintele foarte clar. Nu se pune problema”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Potrivit spuselor sale, măsurile impuse de autorități pentru împiedicarea răspândirii noului coronavirus, la nivel local și județean dau rezultate, iar acest lucru se vede la Constanța, unde a fost impusă carantina.

„Avem deja un set de măsuri pe care le aplicăm local, județean, pe care le aplicăm unde este creștere accelerată. Am carantinat Constanța și se vede deja o plafonare, va urma descreșterea”, a mai spus Ludovic Orban.

Premierul a mai precizat că numărul de teste efectuate în aceste zile pentru depistarea infecțiilor cu noul coronavirus a scăzut din cauza zilelor libere, acordate cu prilejul sărbătorilor legale de  Sfântul Andrei și Ziua Națională.

„Este adevărat că s-a testat mai puţin pentru că au fost zile libere şi nu au funcţionat toate centrele de testare, dar activitatea de testare se reia începând de astăzi în condiţii mai normale, în funcţie de solicitările de testare”, a mai spus premierul

Ce se întâmplă cu piețele

În acest context, Ludovic Orban a anunțat că deschiderea piețelor agroalimentare va fi propusă în Comitetul pentru Situații de Urgență care se va întruni în ședință joi, 3 decembrie.

„Procedura legală de deschidere a piețelor este următoarea: se propune mâine în Comitetul pentru Situații de Urgență, unde vom discuta și unele măsuri pentru alegeri. (…) Decizia de închidere a piețelor am luat-o într-o perioadă în care era un trend de creștere foarte mare, unii spuneau că vom ajunge la 25.000 de cazuri. Acolo, din toate analizele, am avut cea mai mică rată de conformare la regulile de protecție sanitară. Administratorii piețelor, din cauza unor înțelegeri pe care le au cu desfăcătorii, nu au respectat regulile”, a precizat Ludovic Orban.

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, 2 decembrie, că va cere să fie redeschise pieţele din spaţii închise, pe fondul unei scăderi a numărului de cazuri noi din ultima săptămână, dar această scădere este şi rezultatul unui număr mult mai mic de teste.

„Am discutat acest lucruri cu specialiştii, cu experţii şi am decis că de la sfârşitul acestei săptămâni să fie redeschise pieţele. Este cu siguranţă o veste bună şi pentru producătorii care vor să vândă în pieţe, dar şi pentru românii care vor să-şi facă provizii din timp pentru sărbătorile de iarnă.”, a spus Klaus Iohannis.