Evenimentul ZileiInternationalKAPITAL: Bulgaria – trei săptămâni de lockdown și Parlamentul respinge proiectul pentru o nouă Constituție

KAPITAL: Bulgaria – trei săptămâni de lockdown și Parlamentul respinge proiectul pentru o nouă Constituție

KAPITAL: Bulgaria – trei săptămâni de lockdown și Parlamentul respinge proiectul pentru o nouă Constituție
Sub motto-ul „mai bine târziu decât niciodată”, măsurile împotriva epidemiei scăpate de sub control în Bulgaria sunt înăsprite în mod semnificativ și de sâmbătă țara va fi de fapt într-un lockdown parțial.

În timp ce întreaga societate aștepta această veste, un alt complot a avut loc în Parlamentul de la Sofia. Deputații au decis în mod surprinzător să voteze propunerea partidului de guvernământ de a convoca o Mare Adunare Națională pentru a adopta o nouă Constituție, deși era clar că nu aveau cum să strângă cele 160 de voturi necesare – Partidul Socialist Bulgar (BSP) și Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (DPS) au anunțat ferm, în urmă cu câteva luni, că nu vor susține ideea. Acum, așa cum era de așteptat, încercarea a eșuat, iar proiectul s-a bucurat de sprijin din partea a doar 111 de deputați. Nici Partidul „Volia” nu l-a susținut, deși a fost printre cei care l-au depus.

Nu e clar de ce partidul GERB a decis acum să pună pe ordinea de zi controversatul proiect. Dacă scopul a fost să se distragă atenția de la lockdown, acesta nu a fost mai degrabă atins – sala Parlamentului nu a produs știrea și nici suficient spectacol. O altă posibilitate este, așa cum a subliniat Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (DPS), ca guvernul să folosească momentul în care atenția publicului este conectată la lockdown, pentru a „scăpa” de proiectul pentru o nouă Constituție, care a adunat multe critici de la Comisia de la Veneția în urmă cu câteva zile.

Deși ideea unei noi Constituții a fost lansată în mijlocul protestelor antiguvernamentale de către premierul Borisov cu promisiunea de a „restarta” statul, Borisov nu a fost în sala de plen. El nu a participat nici la conferința de presă în care s-au anunțat măsuri mai stricte pentru combaterea COVID-19.

Totuși, el a fost înainte de asta la ședința de guvern, unde am auzit ce gândește cu privire la lockdown: deși până ieri a refuzat să înăsprească măsurile, astăzi a cerut respectarea noilor restricții, a condamnat rezistența împotriva lor, spunând că „nu există o economie prosperă cu oamenii bolnavi”, și a promis o relaxare peste trei săptămâni. A certat și mediul de afaceri pentru pretențiile sale mari privitoare la compensațiile financiare, deoarece, spre deosebire de Germania, unde „impozitul este de 60%, în Bulgaria este de 10%”. (Rador)


Accesează: