Evenimentul Zilei > Actualitate > Jumătate tonă de calcan expirat, oprit de la vânzare de OPC Constanța. Patronul a încercat să dispară cu marfa
Jumătate tonă de calcan expirat, oprit de la vânzare de OPC Constanța. Patronul a încercat să dispară cu marfa

Jumătate tonă de calcan expirat, oprit de la vânzare de OPC Constanța. Patronul a încercat să dispară cu marfa

Patronul unui depozit de pește, din Constanța, a fost urmărit și întors din drum de comisarii OPC după ce a fugit cu o jumătatea de tonă de calcan și icre, marfă expirată, pregătită să fie distribuită pe litoral unităților de alimentație publică. A fost amendat cu 30.000 de lei și s-a propus închiderea unității.

Echipa de control a OPC Constanța a constatat, în primă fază, că operatorul, care figura ca furnizor de hamsii, vindea de fapt, pe litoral, șprot. Descoperirea o făcuseră cu o zi înainte în urma unor controale la Eforie Nord și, astăzi, s-au dus la furnizor. Comisarii au găsit peștele depozitat în condiții improprii, în oale ruginite, la temperaturi ridicate. Peștele cumpărat,  inițial proaspăt, fusese ulterior congelat pentru a fi distribuit unităților cu care avea contract. În depozit și în curtea unității erau bălți de sânge și resturi de măruntaie pe care, la vederea cdomisarilor OPC, angajații au început să le spele. 

Comisarii OPC au găsit peste 400 kilograme de calcan congelat, cu termenul expirat. Calcanul proaspăt trebuie consumat în cel mult 72 de ore. Potrivit comisarului șef al OPC Constanța, Horia Constantinescu, soția agentului economic ar fi recunoscut, cu seninătate, că: “de obicei, dacă nu vindem calcanul, îl congelăm”.  Alte cantități mari de pește erau alterate. “În momentul începerii controlului, administratorul a încercat să ne țină de vorbă, și pe comisari și pe mine, încărcând cel puțin jumătate din cantitatea de calcan și din celelalte soiuri de pește într-o după. După care a fugit. Eu m-am lansat în urmărirea acestei dube pe care am prins-o și am adus-o înapoi”, a declarat Horia Constantinescu

Șeful OPC Constanța a solicitat participarea polițiștilor de la Serviciul de Investigare a Fraudelor, având în vedere că mare parte din pește nu avea documente de proveniență. S-a aflat, astfel, că patronul mai are trei dosare de evaziune fiscală. El a fost amendat, în primă fază, cu 30.000 de lei pentru obstrucționarea controlului. Mâine, după prezentarea tuturor documentelor, vor urma și alte sancțiuni precum și propunerea de închidere a depozitului de pește.