Evenimentul Zilei > International > Judecător ucrainean, solicitant de azil politic, răpit de un comando în centrul Chișinăului. Maia Sandu consideră că e inadmisibil
Judecător ucrainean, solicitant de azil politic, răpit de un comando în centrul Chișinăului. Maia Sandu consideră că e inadmisibil

Judecător ucrainean, solicitant de azil politic, răpit de un comando în centrul Chișinăului. Maia Sandu consideră că e inadmisibil

Judecător ucrainean răpit sâmbătă, în centrul Chișinăului, de un comando înarmat. Nicolai Ceaus se afla din 2016 în Republica Moldova, unde încerca să obţină azil politic, după ce autorităţile ucrainene l-au acuzat de luare de mită în valoare 150.000 de dolari.

”Este inadmisibil ca în Republica Moldova să dispară oameni, indiferent dacă sunt sau nu cetăţeni ai Republicii Moldova, indiferent dacă se dovedeşte sau nu că au comis ilegalităţi”, a declarat într-o reacţie preşedinta Maia Sandu, luni, după ce un comando înarmat a răpit sâmbătă un judecător ucrainean din centrul Chişinăului, relatează Agerpres, citând presă moldovenească.

Solicitant de azil politic în Republica Moldova

Judecătorul ucrainean Nicolai Ceaus se afla din 2016 în Republica Moldova, unde încerca să obţină azil politic, după ce autorităţile ucrainene l-au acuzat de luare de mită în valoare 150.000 de dolari.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut ”acţiuni imediate din partea conducerii Ministerului Afacerilor Interne, instituţia responsabilă de asigurarea securităţii cetăţenilor, şi Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), pentru a clarifica această dispariţie îngrijorătoare a unui cetăţean străin de pe teritoriul Republicii Moldova”, conform postării sale de pe pagina sa oficială de Facebook.

Despre răpirea lui Nicolai Ceaus a anunţat pe Facebook avocatul acestuia, Iulian Balan. El a spus că, la 3 aprilie 2021, judecătorul ucrainean Ceaus Nicolae a fost răpit din centrul Chişinăului de un grup înarmat de persoane şi dus într-o direcţie necunoscută.

Răpit de un comando format din  trei persoane în Chișinău

Cotidianul Ziarul Naţional relata că acesta a fost răpit de trei persoane înarmate din curtea unui bloc situat într-un cartier central din Chişinău.

Cererea de azil politic al lui Nicolai Ceaus este în prezent în curs de examinare la instanţele judecătoreşti din Republica Moldova, se mai menționează în sursa citată.

Avocatul lui Ceaus a remarcat că, în situaţia creată, apar dubii cu privire la capacitatea statului moldovean de a-şi proteja cetăţenii. El a îndemnat pe toţi cei care dispun de informaţii cu privire la clientul său să le comunice poliţiei.

Poliţia moldovenească a deschis deja un dosar penal în cazul dispariţiei cetăţeanului ucrainean. RISE Moldova a scris că Nicolai Ceaus nu a fugit din Ucraina. El a fost evacuat în urma unei operaţiuni organizate de ambele părţi ale graniţei cu girul liderului de la acea vreme al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, controversatul oligarh moldovean, care se ascunde în prezent în străinătate de justiţia moldoveană, şi al lui Petro Poroşenko, preşedintele de la acea vreme al Ucrainei.