Bătălia pentru Republica Moldova. Sultanul și Țarul folosesc aceleași arme, România pare neputincioasă

Bătălia pentru Republica Moldova. Sultanul și Țarul folosesc aceleași arme, România pare neputincioasă

Oricât de mică și săracă ar fi, Republica Moldova reprezintă o miză importantă în înfruntarea geostrategică a zilelor noastre. Nu e de mirare că moștenitorii Imperiilor otoman și țarist se bat din nou pentru acestă regiune românească.

Bătălia pentru Republica Moldova.. Dincolo de poziția geostrategică de poartă spre Moscova, Republica Moldova este o regiune centrală atât pentru traficul legal, cât și pentru cel ilicit între Uniunea Europeană și spațiul ex-sovietic.

Nu e de miare, în aceste condiții, că minoritățile naționale sunt exploatate pentru a submina stabilitatea țării. "Deținerea controlului asupra punctelor fierbinți ale țării, cum ar fi Transnistria și Găgăuzia, echivalează cu a avea o pârghie funcțională pentru condiționarea politicii interne și externe a guvernului central; prin urmare, Rusia și-a stabilit prezența în prima regiune, iar Turcia și-a construit o sferă de influență asupra celei de-a doua", scrie cotidianul italian Il Giornale.

Bătălia pentru Republica Moldova.

Despre jocurile pe care le face Putin în Transnistria s-a tot vorbit. Mult mai puțin cunoscute sunt, însă, manevrele Sultanului Erdogan Astăzi, Turcia este al șaptelea investitor și al șaptelea partener comercial al Moldovei și contribuie în mod semnificativ la viața economică a statului moldovenesc. Pe teritoriul Republicii Moldova există aproximativ 1.200 de companii în care turcii au interese. Sublima Poartă reînviată de Erdogan joacă, de asemenea, un rol important în ceea ce privește ajutorarea sistemului de sănătate din Moldova. Turcia se află, e drept, în spatele Rusiei și Chinei în ceea ce privește angajamentul general, dar domină autoritar într-o regiune: Găgăuzia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Financial Times anunță războiul între SUA și China. Totul va porni de aici

Această este regiune autonomă a Republicii Moldova este locuită de găgăuzi, un popor turc care s-a stabilit aici între secolele XII și XIII. După prăbușirea Uniunii Sovietice, autoritățile găgăuze și-au declarat independența în august 1991 - cu o lună înaintea Transnistriei. Găgîuzii au renunțat la secesiune în schimbul unei largi autonomii.

Găgăuzii, masă de manevră pentru expansionismul neo-otoman?

Vizita de două zile în Moldova pe care a făcut-o în august 2020 influentul ministru turc de externe, Mevlut Cavusoglu, arată cât de mare este influența Turciei.

Războiul din Orientul Mijlociu a început deja. Operațiuni secrete de comando și sabotaje

Prima zi de lucru a fost folosită pentru a participa la prima ședință a Grupului mixt pentru planificare strategică - unul dintre fructele ridicării relațiilor bilaterale la nivelul parteneriatului strategic. A doua zi, ministrul turc a participat la inaugurarea anticipată a consulatului turc din Comrat, a cărui realizare a fost reclamată de populație. Găgăuzia a fost mult timp fidelă Rusiei, la fel ca Transnistria. Situația s-a schimbat, însă, dramatic de când Recep Tayyip Erdogan a decis să-i acorde prioritate în politica sa externă. Ca urmare, Agenția Turcă de Dezvoltare și Cooperarea Internațională (TIKA, o agenție extrem de activă și în Dobrogea) a început să se ocupe de infrastructura urbană a Găgăuziei. Tika a construit noi școli, spitale și drumuri, a renovat cartiere întregi, a contribuit la creșterea accesului populației la apă și electricitate. Mai mult, a dat un impuls renațterii naționale, insuflându-le localnicilor convingerea că fac parte integrantă din lumea turcă, scrie Il Giornale. Lupta pentru Basarabia românească e, însă, deschisă. La ea participă nu numai Rusia și Turcia, dar și Germania și SUA. Din păcate, România e mult mai puțin prezentă decât ar trebui cu toate drepturile istorice pe care le are asupra acestui teritoriu răpit de insațiabila lăcomie țaristă și sovietică.

Noile arme ale lui Putin înspăimântă Occidentul! Testele au fost spionate