Evenimentul Zilei > International > Joe Biden a ajuns la Bruxelles, înainte de summitul NATO şi reuniunea SUA-UE. Cea mai așteptată întâlnire este cu Vladimir Putin
Joe Biden a ajuns la Bruxelles, înainte de summitul NATO şi reuniunea SUA-UE. Cea mai așteptată întâlnire este cu Vladimir Putin

Joe Biden a ajuns la Bruxelles, înainte de summitul NATO şi reuniunea SUA-UE. Cea mai așteptată întâlnire este cu Vladimir Putin

Președintele american Joe Biden a sosit duminică seara la Bruxelles pentru a participa luni la summitul NATO. Marți va avea o întâlnire cu liderii instituțiilor UE iar miercuri, la Geneva, cu președintele rus Vladimir Putin.

Președintele SUA a sosit în capitala belgiană pentru viitorul summit NATO, purtând mască de protecţie din cauza coronavirusului. Joe Biden a încheiat duminică o întâlnire de trei zile cu membrii grupului G7 care a avut loc la Carbis Bay, Cornwall, și după un ceai cu regina Elisabeta a II-a a zburat la Bruxelles pentru întâlnirea NATO programată să înceapă luni.

Joe Biden a declarat că un parteneriat NATO puternic este vital pentru menținerea securității naționale a SUA pentru tot „restul secolului”. Apărarea cibernetică și schimbările climatice sunt printre subiectele discutate la summit.

Joe Biden se va întâlni, de asemenea, marți cu liderii Uniunii Europene, precum și cu regele Phillipe. Președintele va finaliza călătoria de opt zile miercuri, întâlnindu-se la Geneva cu președintele rus Vladimir Putin.

Președintele american Joe Biden spune că a invitat-o ​​pe regina Elisabeta a II-a la Casa Albă

Biden și soția sa, Jill, au luat duminică ceai cu regina de 95 de ani la Castelul Windsor. Președintele în vârstă de 78 de ani spune că a simțit o căldură maternă din partea monarhului.

Biden a spus: „Nu cred că este o insultată, dar mi-a adus aminte de mama mea”.

Președintele SUA a mai declarat că regina l-a întrebat despre președintele rus Vladimir Putin, cu care Biden are un summit miercuri, și despre președintele chinez Xi Jinping. Regina a dorit să ştie detalii și despre locuința la Casa Albă.

Întrebat dacă a invitat-o ​​pe regina Elisabeta să vină la Casa Albă, preşedintele Biden a răspuns: „Da”.

Președintele Biden a fost întâmpinat de premierul belgian Alexander De Croo după care s-a urcat la bordul „The beast” (Bestia), una din limuzinele blindate ale preşedinţiei americane având ca destinaţie ambasada SUA la Bruxelles, unde va rămâne în timpul şederii sale în capitala belgiană.

Summitul NATO de luni va marca o „regăsire” a SUA cu aliaţii săi, după administraţia Trump

Președintele francez Emmanuel Macron și-a subliniat aprecierea pentru revenirea Statelor Unite pe scena mondială și că este impulsul pe care președintele Joe Biden l-a dat Uniunii Europene.

Sesiunea de lucru ar urma să dureze trei ore, între 13:00 şi 16:00, iar participanţii vor adopta o declaraţie negociată între capitale. Aliaţii vor să transmită un mesaj ferm Rusiei înainte de summit-ul Joe Biden-Vladimir Putin de la Geneva. De asemenea, vor lansa revizuirea conceptului strategic al NATO pentru a pregăti Alianţa să facă faţă noilor ameninţări în spaţiu, în cyberspaţiu şi tacticilor Chinei de a influenţa organizaţia pentru a-i modifica practicile şi obiectivele.

Totodată, participanţii la summit vor adopta un cod de conduită care să pună capăt tensiunilor provocate de deciziile unilaterale ale SUA privind retragerea din Afganistan şi intervenţiile militare ale Turciei în Siria, Libia şi Caucaz.

După sesiunea de lucru, preşedintele Joe Biden are, de asemenea, programată o discuţie cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Preşedintele american va fi primit marţi la prânz de regele Belgiei

Președintele SUA, Joe Biden, și colegii săi din G7 se întâlnesc în apropierea orașului St. Ives pentru discuții axate pe pandemie și schimbări climatice. Apoi, preşedintele SUA  va participa la summitul UE-SUA, prevăzut să dureze două ore, alături de preşedintele Consiliului European Charles Michel şi de preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen. Întâlnirea va dura două ore.

Joe Biden a refuzat să participe la o conferinţă de presă alături de preşedinţii celor două instituţii, urmând să părăsească Bruxelles-ul la ora 15:00 (13:00 GMT) cu destinaţia Geneva, scrie abcnews.