Evenimentul Zilei > International > Joe Biden, invitat la summit NATO. „Decizii importante”
Joe Biden, invitat la summit NATO. „Decizii importante”

Joe Biden, invitat la summit NATO. „Decizii importante”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat, luni, că i-a propus președintelui american ales organizarea unei reuniuni de vârf a Alianței, la Bruxelles, după preluarea mandatului la Casa Albă, în ianuarie 2021.

„L-am invitat pe Joe Biden să participe la un summit NATO la începutul anului viitor, la o dată care urmează să fie stabilită, pentru a discuta subiecte importante, inclusiv deciziile care trebuie luate cu privire la menținerea sau retragerea misiunilor Alianței în Afganistan ”, a anunțat Jens Stoltenberg în timpul unei conferințe de presă.

Președintele SUA, Donald Trump, a decis să reducă contingentul american al misiunii NATO „Resolute Support” din Afganistan, care are în prezent 11.000 de soldați, dintre care mai mult de jumătate nu sunt americani, a precizat Jens Stoltenberg, scrie Le Figaro.

SUA a anunţat o nouă reducere a numărului lor de militari din Afganistan la 2.500, faţă de 4.500 câţi sunt în prezent, conform mass-media de peste ocean.

„Misiunea va continua în ciuda retragerii forțelor americane, ceea ce reduce prezența americanilor în Afganistan, dar deciziile dificile vor trebui luate în 2021 dacă talibanii nu își respectă angajamentele”, a insistat secretarul general al Alianței Nord Atlantice.

„Nu avem nicio garanție că discuțiile de pace vor avea succes și ne vom confrunta cu o dilemă. Ori Alianța părăsește Afganistanul și țara riscă să devină un nou sanctuar pentru teroriștii care desfășoară operațiuni împotriva noastră, sau NATO rămâne cu o nouă misiune, dar va fi confruntată cu riscul de a lupta ”, a explicat Stoltenberg.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE