Covid-19 la summit-ul G20. Putin dă vaccinul Sputnik V la toată lumea

Covid-19 la summit-ul G20. Putin dă vaccinul Sputnik V la toată lumea

Deşi va exista o competiţie între diferiţii producători, prioritatea principală trebuie să fie „latura umanitară”, a declarat liderul de la Kremlin.

Sputnik V, eficient în proporție de 92%

Președintele a vorbit şi despre existenţa unui acord cu China şi India pentru „deschiderea de centre de producţie a vaccinului nostru în aceste ţări, nu doar pentru nevoile lor proprii, ci şi pentru statele terţe”.

Potrivit autorităților ruse, vaccinul SputnikV, aflat în faza a treia a testelor clinice, are o eficacitate de 92%.

Moscova nu a prezentat deocamdată vreo documentaţie ştiinţifică despre acest vaccin, dar cei care l-au conceput au promis că cercetarea va fi publicată curând „într-una dintre principalele reviste medicale din lume” şi va putea fi evaluată de alţi experţi.

Ne puteți urmări și pe Google News

La sfârșitul lunii octombrie, Rusia a înaintat  Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) o cerere de precalificare şi autorizare rapidă a vaccinului Sputnik V, botezat după numele primului satelit sovietic lansat pe orbită şi care, potrivit Moscovei, a fost deja administrat mai multor responsabili ruşi de rang înalt.

Ungaria, prima țară UE pe vaccin rusesc

Guvernul ungar a anunţat joi sosirea în ţară a 10 mostre de vaccin Sputnik V pentru a studia utilizarea sa posibilă, Ungaria devenind astfel prima ţară din UE care primeşte acest vaccin.

Premierul maghiar Viktor Orban a anunţat că Ungaria va achiziţiona vaccinuri împotriva noului coronavirus din ţări neoccidentale, precum Rusia sau China, dacă sunt disponibile înainte în cantitate mare, deşi Comisia Europeană a avertizat că numai produselor autorizate de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) pot fi folosite în statele membre ale UE.

Viktor Orban a reacţionat afirmând că „nu este o chestiune politică, ci sanitară”, adăugând că „laboratoarele ungare, care vor analiza vaccinurile, şi ungurii înşişi” vor decide şi vor alege între diferitele alternative.

Comisia Europeană a semnat până în prezent, în numele statelor membre ale UE, contracte pentru achiziţia vaccinurilor împotriva Covid-19 dezvoltate de companiile AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sanofi, Pfizer şi CureVac.

Foto: Facebook