Presa din Italia a semnalat o problemă care ar exista în România. Este vorba despre presupuse acte de corupție la granița Galați – Giurgiulești, care face legătura între țara noastră și Republica Moldova. Jurnaliștii din „Cizmă” acuză că cetățenii din Moldova reușesc să ajungă fără probleme pe teritoriul Italiei, în această perioadă în care țara se află pe lista neagră a oficialilor de la Roma, din cauza numărului mare de infectări cu coronavirus.

100 de euro și un simplu autocar sunt suficiente pentru a ajunge la Roma și în alte orașe din Italia, spun jurnaliștii, conform gazetaromaneasca.com.

În ciuda blocării zborurilor către și dinspre Moldova, cu o interdicție completă a tranzitului în peninsula italiană pentru toți cei care vin din țările incluse pe „lista neagră” a guvernului, mulți cetățeni moldoveni au reușit să ajungă în Italia cu ajutorul autocarelor.

Ziariștii de la cotidianul „La Repubblica” vorbesc despre mijloacele de transport care au plecat de la Chișinău și au ajuns fără probleme la Roma. Ar fi vorba despre voiaje organizate, care presupun și mita acordată vameșilor. „Atenția” ar fi livrată în pașapoarte, în timpul controlului de la frontieră.

Oferta este publicată pe Facebook. „Transport pasageri si colete” se poate citi pe unele pagini de Facebook, cât și pe cărți de vizită distribuite, cu numere de telefon (italiene și moldovenești) și itinerarii ilustrate, ca și cum ar fi agenții de turism.

Pe lângă Roma, cetățenii moldoveni preferă și orașele Milano, Trento, Treviso, Padova sau Belluno.

Suntem aici în fiecare sâmbătă și duminică până la 2 după-amiaza”, declară liniștit unul dintre șoferi pentru „Repubblica”.

„Da, zborurile sunt închise, este adevărat. Dar cu autobuzul … putem intra. Costă 100 de euro, iar persoana este aici, se poate plăti și la sosire. Plecăm miercuri din centrul orașului Chișinău, după 36 de ore ajungem la Roma, la Anagnina, între 2 după-amiaza și 8”, explică interlocutorul.

Și dacă controalele anticovid sunt efectuate la Anagnina și Tiburtina, cei care coboară pe Piazza Tarantelli nu găsesc pe nimeni să-i controleze. Noii sosiți coboară din autobuz și pleacă, unii cu cunoscuți veniți să-i ia cu mașina, alții luând trenul. Este greu de crezut că merg în izolare!

Singurul obstacol posibil întâlnit de călători, după cum s-a menționat mai sus, poate fi constituit de verificările de la frontiera Giurgiulești, la granița Moldovei cu România, dar unii agenți acceptă bani pentru a fi permisivi.