"Istria", reţete de peşte condimentate cu istorie

"Istria", reţete de peşte condimentate cu istorie

Pe Calea Victoriei 163, sute de reţete şi de idei au fost testate de peste 20 de bucătari care s-au întâlnit să creeze un meniu original cu preparate din peşte pentru noul restaurant.

Timp de 6 luni, peste 20 de bucătari, o parte dintre ei colaboratori la restaunte cu stele Michelin, au stat în bucătărie, au studiat reţete şi au experimentat sute de ingrediente. S-au întors furculiţele şi polonicele de miliarde de ori, bucătarii şi-au pus la treabă măestria şi şi-au ascuţit la maximum toate simţurile. Rezultatul e meniul "Istria", restaurantul de pe Calea Victoriei 163 care s-a înfrăţit cu "Mărul de Aur", într- o clădire care are o istorie de peste 100 de ani.

"Am testat sute de reţete şi de idei şi zeci de variaţii până ne-am decis la meniul final. Iar acesta este doar un început, baza de la care vom dezvolta acest meniu. Nu am vrut să copiem bucătăria tradiţională autohtonă, pe cea grecească sau italiană, ci să avem reţete originale, exact cum se proceda în vechea cetate a Histriei", explică Marius Iliev, unul dintre investitorii restaurantului.

Bucătari români, italieni şi un maestru din Bangladesh

Ne puteți urmări și pe Google News

Reprezentanţii localului spun că toţi cei care au participat la proiectul "Istria" sunt îndrăgostiţi de preparatele din peşte. Înainte să se stabilească meniul au gustat şi fiecare a încercat să aducă o notă personală reţeţei. Acum, 18 bucătari din România, Italia şi Bangladesh vor avea grijă ca zacusca de sturion, ştiuca umplută, drobul de peşte sau bibanul de mare făcut în sare cu garnitură de legume la grătar să fie făcute după reţetele Istria. Bucătarul din Bangladesh va fi responsabil de zona de fuzionare dintre mai multe tipuri de salate şi sortimente de peşte.

"Printre ingrediente, la peşte nu avem restricţii şi vom lucra în permanenţă la reţete noi. Avem peşti de la Dunăre la Marea Neagră şi până la Marea Mediterană", mai spune Marius Iliev.

Bucătarii promit că la Istria vei găsi întocmai aromele bucatelor tradiţionale de la Delta Dunării. Borşul de peşte de Deltă, "borşul sălbatic", se va servi ca la carte: "zeama separat, carnea separat, cu mujdei sau ardei şi oţet din vin, exact cum îl gătesc pescarii."

Peştele Istria în crustă, o explozie de arome

Printre recomandările speciale ale restaurantului se numă soteul de scoici cu vin şi usturoi, făcut de regulă din midii şi scoici albe, gătit în vin cu usturoi, câteva roşii condimente.

De asemenea, bucătarii spun că nu se găseşte la niciun restaurant "peştele cu gust Istria", făcut în crustă, un amestec de pesmet, pecorino, condimente speciale, dovleac şi morcov. Se găteşte la cuptor, crusta devine puţin crocantă şi, când îl mănânci, creează o explozie de arome la fiecare înghiţitură. Brandul "Mărul de Aur" rămâne în continuare, va fi un salon special pentru evenimente.