Noi încercări de eliberare a ostaticilor din Fâșia Gaza. Negocieri între Israel și Hamas

Noi încercări de eliberare a ostaticilor din Fâșia Gaza. Negocieri între Israel și Hamas Israelul încearcă să elibereze restul ostaticilor. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Israelul vrea să relanseze săptămâna aceasta negocieri în vederea eliberării ostaticilor ţinuţi în Fâşia Gaza. Negocieri anterioare indirecte între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas au eşuat.

Israel încearcă să elibereze ostaticii ţinuţi în Fâşia Gaza de la 7 octombrie

Israelul dorește să relanseze săptămâna aceasta negocieri în vederea eliberării ostaticilor ţinuţi în Fâşia Gaza:

„Există o intenţie a unei reluări a negocierilor săptămâna aceasta şi există un acord asupra acestui punct”, a declarat sâmbătă pentru AFP un oficial sub protecţia anonimatului.

Presa israeliană scrie că directorul Mossad, David Barnea, a ajuns la un acord cu Bill Burns, directorul CIA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cairo îşi continuă „eforturile în vederea reactivării negocierilor în vederea unui armistiţiu şi unui schimb de deţinuţi şi ostatici”, arată postul Al-Qahera News.

Israel, Hamas

Armistițiu și schimb de deţinuţi şi ostatici

Egiptul exercită „tot felul de presiuni asupra Israelului să lase să intre de urgenţă ajutor şi carburant”. Ajutoarele sunt blocate în acest moment în punctul de trecrea frontierei de la Rafah, între Egipt şi Fâşia Gaza.

Armata israeliană a preluat controlul punctului de partea palestiniană a frontierei la 7 mai.

Negocieri indirecte între Israel şi Hamas, mediate de Qatar, Egipt şi Statele Unite au eşuat să ajungă la un acord  la începutul lunii.

Israel, Hamas

Emmanuel Macron l-a primit pe premierul Qatarului şi pe miniştrii de Externe ai Arabiei Saudite, Egiptului şi Iordaniei

Războiul din Fâşia Gaza a început la 7 octombrie, în urma unui atac în sudul Israelului. Acest atac a dus la moartea a cel puţin 1.170 de persoane, majoritatea civili.

În acea zi 252 de persoane au fost luate ostatice în Fâşia Gaza. În cadrul unui armistiţiu, în noiembrie, aproximativ 100 de ostatici au fost eliberaţi. 121 sunt reţinuţi în continuare în enclavă, dintre care 37 au murit, potrivit armatei israeliene.

Ca represalii, armata israeliană a lansat o ofensivă devastatoare în teritoriul palestinian. Această ofensivă s-a soldat cu cel puţin 35.903 moţi, în principal civili, potrivit Ministerului Sănătăţii Fâşiei Gaza.