Proteste în stradă la Tel Aviv. Israelienii pun presiune pentru eliberarea ostaticilor

Proteste în stradă la Tel Aviv. Israelienii pun presiune pentru eliberarea ostaticilor Sursa foto: captura video

Israelienii au ieșit în stradă, la Tel Aviv, cerând premierului Benjamin Netanyahu să facă mai mult pentru eliberarea ostaticilor. Protestele vin după ce teroriștii au publicat imaginea unui bărbat răpit de Hamas, pe 7 octombrie.

 

Protestatarii au cerut autorităților să întreprindă mai multe demersuri pentru eliberarea ostaticilor. Armata israeliană pregătește o operațiune militară în orașul Rafah, considerat ultimul bastion al teroriștilor Hamas.

Israelienii au ieșit pe stradă

La protestele care s-au desfășurat la Tel Aviv, oamenii au purtat fotografii ale ostaticilor răpiți pe 7 octombrie. Israelienii au ieșit cu miile pe stradă și au cerut guvernului Netanyahu să facă mai mult pentru a asigura eliberarea ostaticilor deţinuţi în Fâşia Gaza. Printre cei care au protestat în stradă s-a aflat și Naama Weinberg, al cărei văr, Itai Svirsky, a fost răpit pe 7 octombrie. Bărbatul ar fi fost ucis, potrivit autorităților, în captivitate, de Hamas.

În discursul său, Naama Weinberg a făcut referire la o înregistrare video în care Hamas anunţa moartea unuia dintre israelienii răpiți. Este vorba despre Nadav Popplewell care a fost răpit din kibbutzul Nirim din sudul Israelului. După ce au prezentat imaginile cu acesta, teroriștii au spus că ar fi murit în urma unui atac israelian cu rachete

„În curând, chiar şi cei care au reuşit să supravieţuiască atât de mult timp nu vor mai fi printre cei vii. Trebuie să îi salvăm acum”, a declarat Naama Weinberg.

În cursul serii, parte dintre israelienii car au protestat în stradă au blocat o autostradă. Ei au fost dispersaţi de poliţie, care a folosit tunuri cu apă. Cel puţin trei persoane au fost arestate.

Nadav Popplewell

Nadav Popplewell Sursa foto: captura video

Hamas se joacă cu nervii israelienilor

Hamas a difuzat sâmbătă o înregistrare video în care apare unul dintre israelienii răpiți în atacul terorist din 7 octombrie, relatează AFP. Într-un videoclip cu o durată de circa zece secunde, apare un bărbat cu un ochi umflat şi o privire pierdută. El își rostește numele, Nadav Popplewell. Bărbatul apare în faţa unui perete acoperit cu faianţă albă, însă data înregistrării nu este precizată.

Ulterior, Hamas a revenit cu un nou mesaj și a transmis că Nadav Popplewell ar fi murit din cauza rănilor căpătate într-un atac israelian, în urmă cu o lună.

Armata israeliană nu a comentat imediat cu privire la înregistrarea video. Oficialii IDF s-au referit la clipurile anterioare cu ostatici, difuzate de Hamas. Ei le-au catalogat drept acțiuni de teroare psihologică. De asemenea, forțele israeliene au negat unele dintre acuzațiile anterioare, formulate de teroriști, potrivit cărora ostaticii au fost uciși de tirurile IDF.

Israelienii pregătesc operațiunea din Rafah

Armata israeliană a făcut repetate apeluri, către locuitorii palestineni din Rafah să părăsească orașul. Ei au indicat drept destinație sigură „zona umanitară extinsă” din Al-Mawasi. IDF pregătește intensificarea operațiunilor militare din extremitatea sudică a Fâşiei Gaza, la graniţa cu Egiptul.

Rafah este considerat ultimul bastion al teroriștilor Hamas din Gaza, pe care Israelul îl dorește distrus. Pe de altă parte, în oraș s-au refugiat peste un milion de persoane, dintre care numeroși copii.

În mai multe cartiere din oraș au fost răspândite pliante, în limba arabă, în care locuitorii erau îndemnați să plece și să se pună la adăpost. Israelienii consideră că Rafah este esenţial pentru atingerea obiectivului asumat de distrugere a capacităților militare teroriste.