Evenimentul Zilei > EVZ Special > Iran se implică în războiul cu Israel. Conflictul cu Fâșia Gaza cuprinde întreaga lume
Iran se implică în războiul cu Israel. Conflictul cu Fâșia Gaza cuprinde întreaga lume

Iran se implică în războiul cu Israel. Conflictul cu Fâșia Gaza cuprinde întreaga lume

Iranul a promis mişcării palestiniene Hamas sprijinul său în lupta împotriva Israelului în conflictul din Gaza, informează duminică dpa.

„Într-o conversaţie telefonică, sâmbătă, cu liderul Hamas Ismail Haniyeh, comandantul brigăzii al-Quds a Gardienilor Revoluţiei, generalul iranian Esmail Qa’ani, a asigurat Hamas de sprijinul său deplin, a informat presa de stat iraniană.

La rândul său, Haniyeh a mulţumit Iranului pentru sprijin şi, potrivit canalului de ştiri al-Alam, a spus că lupta împotriva Israelului nu este doar a Hamas, ci a întregii lumi islamice.

Iran critică un gest făcut de Austria

Mişcarea islamistă Hamas, care deţine controlul în Fâşia Gaza, este clasificată drept organizaţie teroristă de către UE, dar şi de alte state.

Anterior, ministrul iranian de externe a anulat din scurt o vizită în Austria, planificată pentru sâmbătă, după ce guvernul austriac a arborat steagul israelian pe clădirile sale.

Subiectul principal al reuniunii ar fi fost negocierile în curs la Viena pentru reînvierea acordului nuclear internaţional din 2015 cu Iranul.

Iranul consideră Israelul său drept principalul său inamic şi sprijină grupările de rezistenţă anti-israeliene, inclusiv Hamas şi Jihadul Islamic în Gaza, precum şi miliţia Hezbollah din sudul Libanului.

În această săptămână, întreaga conducere iraniană a „condamnat cu tărie crimele brutale şi crude ale Israelului” împotriva palestinienilor.

Cu toate acestea, Iranul păstrează un profil scăzut în această cea mai recentă escaladare a violenţelor israeliano-palestiniene.

Un motiv al acestei reţineri, potrivit observatorilor, ar fi tocmai negocierile nucleare, pe care Teheran nu vrea să le pună în pericol. Chestiunea principală vizează ridicarea sancţiunilor americane care, în ultimii doi ani, au afectat Iranul serios din punct de vedere economic.

Nici măcar ONU nu este de acord cu atacurile venite din Israel

În același timp, inclusiv secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a declarat „consternat” de „numărul tot mai mare de victime civile”. Oficialul ONU a declarat că este „profund tulburat” de atacul israelian asupra unei clădiri ce găzduia mass-media internaţională în Gaza, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt, informează AFP.

Guterres a fost „profund tulburat de distrugerea de către un atac aerian israelian astăzi (sâmbătă) a unei clădiri mari din oraşul Gaza care găzduia birourile mai multor organizaţii media internaţionale, precum şi apartamente rezidenţiale”, se arată într-un comunicat al purtătorului de cuvânt al înaltului oficial, Stephane Dujarric.

Acest atac aerian al armatei israeliene a distrus o clădire cu 13 etaje ce găzduia birourile Al Jazeera şi Associated Press şi a ucis zece membri a două familii înrudite într-o tabără de refugiaţi din enclava palestiniană.

Antonio Guterres s-a declarat „îngrozit” de „numărul tot mai mare de victime civile, inclusiv moartea a zece membri ai aceleaşi familii, printre care copii, în urma unui atac aerian israelian aseară în tabăra Al-Shati din Gaza, care ar fi vizat un lider Hamas”, conform sursei citate.

„Secretarul general reaminteşte tuturor părţilor că orice atac aleatoriu asupra structurilor civile şi media încalcă dreptul internaţional şi trebuie evitată cu orice preţ”.

Începând de luni, atacurile aeriene şi ale artileriei israeliene care au vizat Fâşia Gaza au ucis 145 persoane, dintre care 41 de copii, şi au rănit alte 1.100, cele mai grave violenţe din regiune din 2014.

Grupările teroriste palestiniene au tras peste 2300 de rachete

Grupările armate palestiniene au tras cel puţin 2.300 de rachete asupra Israelului, ucigând 10 persoane, dintre care un copil şi un soldat, şi rănind peste 560 de israelieni.

Apărarea aeriană israeliană a interceptat, de asemenea, numeroase rachete.

Înaltul oficial al Departamentului de Stat american pentru afaceri israeliene şi palestiniene, Hady Amr, urmează să se întâlnească duminică cu liderii israelieni la Ierusalim şi să se deplaseze în Cisiordania pentru discuţii cu oficialii palestinieni.

Tot duminică va fi organizată o nouă reuniune a Consiliului de Securitate al ONU.