Evenimentul Zilei > Politica > EVZ TV: Ce miză are președintele în scandalul PNL? Cozmin Gușă: Îl văd foarte lacom de putere
VIDEO

EVZ TV: Ce miză are președintele în scandalul PNL? Cozmin Gușă: Îl văd foarte lacom de putere

Președintele Klaus Iohannis are miza sa personală în scandalul care zdruncină PNL, pe care îl speculează abil. Însă și UDMR are rolul său în ecuația politică a momentului.

Care este legătura dintre Iohannis și acest scandal PNL? Miza președintelui Klaus Iohannis a fost o altă temă importantă a ediției de marți a emisiunii Contrapunct EVZ.

Scandalul declanșat odată cu declarațiile prim-vicepreședintelui PNL Rareș Bogdan, de duminică, ridică și problema rolului jucat de președinte. Analistul politic Cozmin Gușă consideră că poziția președintelui Iohannis pare să trădeze în special o sete de putere.

Scandal în PNL: „E limpede că Iohannis vrea să scape de Ludovic Orban”

Cozmin Gușă: „E limpede că Iohannis vrea să scape de Ludovic Orban, dar e limpede și că nu prea vrea să își asume din responsabilitatea unor lucruri pe care probabil chiar el i le-a dictat lui Orban.

Eu nu cred că Orban s-a dus să ofere Ministerul Dezvoltării, deci al regionalizării, lui Hunor Kelemen fără să știe Iohannis, iar Kelemen s-a trezit cu un cadou în brațe la care nu spera”.

Dan Andronic: Sunt oameni care au o gestiune a carierei. Asta e de bine, sunt oameni cu CV-uri foarte serioase și puși pe treabă. Decât să ajungă la un neomarxist, mai bine la un udemerist.

Cozmin Gușă a precizat că, în opinia sa, președintele o va lua pe urmele lui Traian Băsescu în ceea ce privește lăcomia de putere. Analistul a comentat și rolul UDMR. „De unde supărarea lui Ilie Bolojan? Cu performanța sa electorală a reușit să nu mai aibă UMDR-ul nici în majoritatea de la Consiliul Județean, nici în majorittea de la Consilul local.

Dan Andronic: Dar nu i-a folosit la nimic…
Cozmin Gușă: Nu i-a folosit pentru că prin oferirea funcției de ministrul al a rivalului său lcal Cseke Attila, practic Attila a devenit un personaj local mult mai important decât el.

Victor Orban consideră oferirea Ministerului Dezvoltării către UDMR un cadou otrăvit

Chestionat de Dan Andronic ce anume consideră că l-a determinat pe Klaus Iohannis să facă pasul de a oferi un minister atât de important UDMR, Cozmin Gușă a adus în discuție poziția premierului ungar Viktor Orban.

Cozmin Gușă: Am informații că Victor Orban consideră că oferirea Ministerului Dezvoltării către UDMR este un cadou otrăvit. L-a chemat în toiul negocierilor la Budapesta ca să-l întrebe de unde atâta bogăție?

Probabil că Hunor Kelemen o fi spus adevărul pe care l-a spus și Rareș Bogdan în emisiunea de duminică prin care Ludovic a venit și i-a spus lui Kelemen nu aveți o cameră și s-au trezit cu Ministerul Dezvoltării. Un cadou pe care nu știu cine l-a sfătuit pe Iohannis să joace așa.

Mirel Curea: De ce otrăvit, explică-ne puțin, Cozmin.

Cozmin Gușă: Pentru că îi obligă la niște gesturi care nu pot să iasă din spiritul și litera Constituției. Ministerul Dezvoltării este și ministerul regionalizării, practic UDMR-iștii care conduc acolo, Secretarul de stat plus Cseke Attila de la vor fi obligați să împartă judicios fondurile fără să țină cont că un județ ar fi eminamente maghiar sau românesc. Îi vor nemulțumi pe baronii udemeriști.

Scandal PNL: „Iohannis vrea să-și păstreze un statut de lider politic pentru el”

Jurnalistul Dan Andronic a invitat partenerii de discuție să facă un exercițiu de imaginație. Și să se gândească ce se va întâmpla cu PNL în 2024, pe fondul unei guvernări care lasă de dorit. Dar și pe fondul sondajelor actuale care indică o scădere de popularitate în cadrul electoratului.

Dan Andronic: De ce ar duce Iohannis PNL-ul într-o situație de lose-lose?

Cozmin Gușă: Tocmai ca să-și păstreze un statut de lider politic pentru el. Neavând oameni politici puternici la conducerea unor ministere și a Guvernului, nimeni nu îi contestă lui Iohannis calitatea de lider informal și al PNL-ului.

Gușă: Iohannis o ia pe urmele lui Dragnea cu lăcomia de putere

Potrivit analistului Cozmin Gușă, Iohannis este un foarte abil lider politic, dar a devenit preocupat de putere. „Nu Ludovic Orban este pe urmele lui Liviu Dragnea, cum a spus Rareș Bogdan, ci chiar Iohannis. Îl văd foarte lacom de putere, vrând să joace și pe terenul PNL-ului, și pe terenul USR-PLUS. Fructifică foarte bine conflictul intern dintre Barna și Cioloș, pe roluri, după informațiile mele nu îi ia ca un tot unitar, îi ia ca doi lideri separat.

Îl văd pe Iohannis că nu va fi foarte bucuros să dea drumul repede și să fie de acord cu un nou lider puternic la PNL. Sigur, varianta Cîțu este mult mai comodă pentru el. Variantele Rareș Bogdan, Emil Boc, Ilie Bolojan sunt total incomode. Între Iohannis și Bolojan e un conflict vechi. Îl văd pe Iohannis că va profita de harababura asta din PNL, neîncercând să sprijine nicio tabără. Iohannis o va lua pe urmele lui Dragnea cu lăcomia de putere”.

 

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.