Președintele României a făcut, miercuri, un avertisment către populație și că autorităţile încearcă să relaxeze cât mai mult restricţiile impuse ca urmare a pandemiei de COVID-19, dar că în acest context fiecărui cetăţean îi revin responsabilităţi.

„Am luat măsuri de relaxare și vom lua în continuare. Atrag atenția: virusul este încă în societate. Încercăm să relaxăm cât mai mult aceste măsuri de restricții însă e clar că acum răspunderea revine fiecărui român. Distanțarea, purtarea măștii, spălarea mâinilor, rămân importante pentru a nu pierde acum controlul asupra acestei epidemii”, a declarat președintele Iohannis, în prima sa apariție după scandalul generat în weekend de apariția în spațiul public a unei controversate fotografii în care apăreau premierul și câțiva miniștri, într-un birou din Guvern, fără măști de protecție și respectarea distanței sociale.

Șeful statului a făcut referiri și la legile justiției: „Sateliții PSD încep să-și plătească polițele. Au fost așa-numite dezvăluiri din perioada în care PSD a atacat violent justiția. Din fericire, am reușit să oprim aceste atacuri și o parte din modificări. Cel mai important pas a fost făcut de români, care au spus stop la refendum procedurii de măcelărire a legilor justiției, inițiată și continuată de PSD.

Guvernul va veni cu inițiativă legislativă pentru a repara legile justiției. În săptămânile următoare vor fi consultări și se va lucra la proiecte pentru a fi reparate aceste legi ale justiției, pentru a fi în conformitate cu ce doresc românii”.

De asemenea, Klaus Iohannis a atins și subiectul fondurilor europene: „Este în discuție o propunere a CE pe care noi o găsim bună. Fondurile anuale vor fi discutate la pachet cu fonduri care pentru revigorarea economică.

Vom beneficia și noi de mai multe fonduri europene decât am avut în plan înainte de criză. Avem de-a face cu un proiect al CE prin care României i se alocă fonduri importante. Urmează fazele de negociere. Acest plan va fi negociat între liderii statelor, apoi în PE și în parlamentele naționale.

Vor primi și firmele posibilitatea să folosească acești bani. Vom investi în autostrăzi, în linii de cale ferată, în proiecte de energie regenerabilă. Vom investi bani importanți în sistemul de sănătate publică și sistemul de învățământ. Noi suntem hotărâți să ne batem pentru a primi o alocare cât se poate de substanțială.

Prima etapă de negociere se va desfășura în 18-19 iunie, când vom avea Consiliul European în format videoconferință”.