Șeful statului s-a întâlnit, marți, la Palatul Cotroceni cu responsabilii din sănătate, Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, Dorel Săndesc, și șeful Secției Anestezie și Terapie Intensivă I, de la spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila” București, Dan Corneci.

La finalul întâlnirii unde discuțiile au fost axate pe lupta contra  noului coronavirus, Klaus Iohannis a susţinut o declaraţie de presă.

Declarații Klaus Iohannis pe tema COVID-19:

„Ne așteaptă o perioadă foarte dificilă. Lupta se duce pe două fronturi, prevenţia şi în spitale, acolo unde pacienţii au nevoie de îngrijire. De aceea, am vrut să am o discuţie aplicată cu specialiştii.

La acest moment avem 3.700 de paturi la ATI, 2252 de ventilatoare mecanice, 2256 de monitoare şi o serie întreagă cu diverse surse de finanţare, mai sunt 169 de paturi suplimentar. În ceea ce priveşte venitlatoarele: în perioada aprilie 2020, creşterea e de 73% şi până în decembrie se adaugă 15%, asta înseamnă că această capacitate pe ventilatoare s-a dublat.

Am solicitat date despre Bucureşti, iar aici vom avea în şapte spitale o extensie a capacităţii la ATI, iar în următoarele maximum 10 zile vom avea suplimentar 123 de paturi de terapie intensivă. Autorităţile au acţionat şi au planuri clare.

Numai la ventilatoare, creşterea din aprilie 2020-aprilie 2021 va fi de 146%. E uimitor. În urma analizei, se va achiziţiona, din fonduri europene, întreaga gamă de aparatură necesară dotării spitalelor: aparate de ecografie, RT PCR. Vom avea o creştere semnificativă la fiecare din aceşti indicatori. Cifrele vor fi calculate cu precizie de specialişti. Dacă am vorbit de paturile de ATI. Peste 600 de paturi au fost deja avizate şi se va realiza în perioada următoare. Pentru a stopa răspândirea virusului este nevoie şi de implicarea noastră. Trebuie să fim parte a acestui efort naţional. Vă mulţumesc”, a declarat șeful statului.

În urma testelor efectuate la nivel național, GCS a anunțat marți că au fost înregistrate 4.724 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.