Breaking News. Iohannis și Orban, victorie imensă în România! Blat sau neputință la adversari?

Breaking News. Iohannis și Orban, victorie imensă în România! Blat sau neputință la adversari?Sursa foto: EVZ

Proiectul de lege care dădea posibilitatea Legislativului să stabilească data alegerilor parlamentare este blocat la Senat, fapt ce arată că PSD a ajuns la un acord cu PNL pe acest subiect.

De două zile, PSD nu reușește să convoace Biroul Permanent pentru a pune în dezbatere legea care permite Parlamentului să stabilească data alegerilor parlamentare.

Actul normativ a fost inițiat și promovat de PSD care dorea să amâne scrutinul de alegeri parlamentare, programate pe 6 decembrie, pentru primăvara anului viitor. În prima fază, legea care a fost adoptată în vara acestui an, mai exact în luna iulie, însă după ce a fost contestată la Curtea Constituțională a fost întoarsă în Parlament pentru o nouă examinare, de președintele Klaus Iohannis.

Se pare că, între timp, social-democrații s-au răzgândit și au ajuns la un acord tacit cu PNL, astfel ca alegerile să se desfășoare la data stabilită inițial, de Guvern, pe 6 decembrie.

Așa se face că reuniunea Biroului Permanent al Senatului, pe a cărui ordine de zi figura și acest proiect de lege, nu s-a putut ține la data stabilită, luni 26 octombrie. Aceasta deoarece doi senatori, unul de la UDMR și al doilea de la PSD au lipsit și nu s-a putut întruni cvorumul. Ulterior, PSD a convocat o nouă ședință a Biroului Permanent, pentru marți, 27 octombrie, la ora 13.00, cu aceeași ordine de zi. Ședința ar fi trebuit să se desfășoare online, însă situația s-a repetat. Aceiași doi senatori, Ion Ganea – PSD și Tzancos Barna – UDMR, au lipsit de la apel astfel că a fost nevoie de o nouă amânare.

Potrivit unor surse politice, absența celor doi, în două rânduri, nu a fost întâmplătoare ci reflectă dorința celor din PSD ca alegerile să se țină la termen.

Parcursul actului normativ

Legea care stabilește o serie de măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților și lasă Legislativul să hotărască data scrutinului a fost adoptată în iulie 2020. Imediat a fost contestată de președintele Klaus Iohannis și de PNL la Curtea Constituțională.

Contestația nu a avut succes, judecătorii considerând că alegerile parlamentare se pot amâna, iar mandatele senatorilor și deputaților pot fi prelungite cu maximum trei luni, în situația unei stări de urgență.

Ulterior, președintele Klaus Iohannis a dispus ca actul normativ să se întoarcă în Parlament pentru o nouă examinare. Demersul prezidențial a avut drept obiectiv amânarea pe cât posibil a adoptării acestui act normativ, astfel încât să nu mai poată avea efecte, iar alegerile să fie organizate la termenul propus de Guvern, 6 decembrie.

 

Ne puteți urmări și pe Google News