Evenimentul Zilei > Actualitate > Ultimele detalii despre intrarea în România. Ce condiții trebuie să îndeplinești
Ultimele detalii despre intrarea în România. Ce condiții trebuie să îndeplinești

Ultimele detalii despre intrarea în România. Ce condiții trebuie să îndeplinești

Dacă o persoană se întoarce dintr-una din țările cu risc ridicat este nevoită să prezinte la intrarea în România un test negativ Covid-19.

Intrarea în România se va face pe bază de test negativ Covid-19. Acest lucru este valabil pentru persoanele care se întorc dintr-o țară enumerată în lista de mai jos.

De asemenea, lista cu țările cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată joi, 4 februarie 2020.

Decizia de a actualiza lista cu țări a fost luată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) .

Pe listă se află Portugalia, Gibraltar, Andorram, Israel, Spania, Insulele Turks si Caicos, Muntenegru, Cehia, Monaco, Slovenia, Statele Unite ale Americii, Liban, San Marino, Marea Britanie, Letonia, Lituania, Seychelles, Panama, Estonia, Aruba, Emiratele Arabe Unite, Sint Maarten, Irlanda, Slovacia, Malta, Puerto Rico, Saint Lucia, Suedia, Franţa, Saint Vincent si Grenadine, Olanda, Albania, Guernsey, Columbia, Brazilia, Serbia, Bahrain, Chile, Luxemburg, Elveţia, Italia, Argentina, Belgia, Uruguay, Liechtenstein, Georgia, Bolivia, Eswatini, Maldive, Kosovo, Tunisia, Insulele Falkland, Austria, Peru, Belarus, Germania, Cipru, Africa de Sud, Cabo Verde, Polonia, Rusia, Republica Dominicana, Canada, Croaţia, Macedonia de Nord, Kuweit şi Malaezia.

Cei care vin din aceste state sunt obligați să intre în carantină la domiciliu sau la locaţia declarată. De asemenea, trebuie menționat că actualizarea listei a fost făcută pe baza ratei de incidență din țările respective.

Intrarea în România, doar cu test negativ Covid-19

Nu doar lista cu țări a fost actualizată, ci și restricțiile de intrare în țară. De acum încolo, cei care vin dintr-o astfel de țară trebuie să aibă un test Covid-19. Bineînțeles, rezultatul acestuia trebuie să fie negativ.

Persoanele care sosesc din ţările/zonele/teritoriile cu risc epidemiologic ridicat să prezinte certificatul unui test negativ RT-PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de data intrării în ţară.

Mai menționăm că testul PCR nu trebuie să fie mai vechi de 72 de ore.

Și Capitala s-a aflat până de curând în scenariul roșu. Odată cu scăderea ratei de incidență sub 3%, Bucureștiul a intrat în scenariul galben.â

Cine intră la categoria excepții

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a stabilit și care sunt excepțiile pentru această regulă: copiii sub 3 ani, persoanele vaccinate și cei care s-au vindecat de COVID.

Măsura intră în vigoare în 12 februarie.

Potrivit hotărârii CNSU, sunt exceptați de la această măsură copii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani; persoane care au făcu vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doză și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea rapelului și persoanele care au fost confirmate pozitiv în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară.

Dovada efectuării vaccinului, inclusiv data administrării celei de a 2-a doze, se realizează prin intermediul documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau din afara țării, potrivit CNSU.

Alte categorii exceptate:

conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone;

conducătorii autovehiculelor pentru transport persoane care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului;

conducătorii auto prevăzuți la lit. a) şi lit. b) care se deplasează în interesul desfășurării profesiei din statul de rezidență al acestora într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un alt stat al Uniunii Europene în statul de rezidență, indiferent dacă deplasarea se face prin mijloace individuale sau în cont propriu;

piloții de aeronave şi personalul navigant;membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi ai altor reprezentanţe diplomatice acreditate la București, posesori de paşapoarte diplomatice, personalul asimilat personalului diplomatic, precum şi membrii Corpului Diplomatic şi Consular al României şi posesorii de paşapoarte diplomatice şi de serviciu, precum şi membrii familiilor acestora;

Ce alte categorii mai sunt exceptate?

personalul navigant român, maritim şi fluvial care se repatriază prin orice mijloc de transport. Cele care prezintă autorităţilor competente „certificatul pentru lucrătorii din sectorul transporturilor internaţionale“. Al cărui model este publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 96 I din 24 martie 2020;

personalul navigant maritim şi fluvial care efectuează schimbul de echipaj la bordul navelor aflate în porturile româneşti, indiferent de pavilionul pe care îl arborează, dacă la intrarea în ţară, precum şi la îmbarcarea/debarcarea de pe navă prezintă autorităţilor competente „certificatul pentru lucrătorii din sectorul transporturilor internaţionale“, al cărui model este publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 96 I din 24 martie 2020;

personalul navigant care debarcă de la bordul navelor de navigaţie interioară, care arborează pavilion român, într-un port românesc, cu condiţia asigurării de către angajatori a certificatului pentru lucrătorii din transportul internaţional şi a echipamentelor individuale de protecţie împotriva COVID-19, pe timpul deplasării de la navă la locaţia unde poate fi contactat în perioada dintre voiajuri;

lucrătorii transfrontalieri care intră în România din Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina sau Republica Moldova, precum şi cetăţenii români angajaţi ai operatorilor economici din ţările menţionate, care la intrarea în ţară fac dovada raporturilor contractuale cu operatorii economici respectivi.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.