Evenimentul ZileiPoliticaInterzis la licitații publice pentru companiile chinezești. Guvernul pregătește actul normativ

Interzis la licitații publice pentru companiile chinezești. Guvernul pregătește actul normativ

Interzis la licitații publice pentru companiile chinezești. Guvernul pregătește actul normativ
Companiile chinezești vor avea interzis la licitațiile publice pentru lucrări de investiții derulate din bani publici, conform ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă.

Interzis la licitații publice pentru companii chinezești.

Companiile din China nu vor mai obține contracte publice în România. Anunțul a fost făcut de ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă. Guvernul pregătește o ordonanță care prevede interzicerea participării la licitații pentru companii din state care nu au acorduri cu UE. Printre aceste state se numără și China. Măsura nu se va aplica companiilor din Statele Unite, Japonia, Canada sau Turcia.

Ministrul Cătălin Drulă spune că excluderea de la lictații se va aplica doar pentru proiectele viitoare.

„OUG a fost prezentată în primă lectură. Este acea ordonanță care modifică legea achizițiilor publice clarificând aspecte privind domiciliul operatorilor economici care pot participa la achizițiile publice din România. În conformitate cu prevederile UE. La procedurile de achiziții publice, statele membre nu sunt obligate să permită decât accesul operatorilor economici din alte state membre sau din țări cu care UE are un acord pentru participare”, a declarat oficialul de la Ministerul Transporturilor.

El a precizat că aproximativ 20 de state din spațiul non-UE pot participa la procedurile de achiziții publice pentru investiții.

„E vorba de aproximativ 20 de state care includ SUA, Canada, Japonia precum și state din zona de proximitate. În ceea ce privește Turcia, este parte a acordului de preaderare, sunt state de unde operatorii economici sunt acceptați”, a declarat ministrul Transporturilor.

Cătălin Drulă

Interzis la licitații publice pentru companii chinezești

Cătălin Drulă a precizat că România nu este singurul stat UE care a luat o astfel de decizie care limitează accesul la achiziții publice.

„Se clarifică că participarea la licitații în România se poate face doar pentru firme care provin din legislații și dintr-un cadru legislativ similar cu cel al UE. Aici ne referim la norme de mediu, la norme privind drepturile omului sau ale salariaților. Aceste limitări care sunt introduse și de alte state member și se referă doar la procesul de achiziții publice. Nu se referă la norme de comerț. Bunurile sunt supuse aceluiași regim comercial”, a mai explicat Cătălin Drulă.

Pe de altă parte, Cătălin Drulă a precizat că măsura se va aplica pentru licitațiile viitoare. La licitațiile în curs de desfășurare, pentru investițiile în curs de derulare, accesul companiilor din China va fi permis.

„Nu sunt multe din firme din China care lucrează, sunt multe care au depus oferte și contestații. Din analiza juridică nu se pot aplica aceste prevederi celor în curs. Se va aplica pentru procedurile viitoare”, a mai explicat ministrul.


Accesează: