Evenimentul Zilei > Actualitate > Panică la Washington! China pariază pe amenințarea nucleară
Panică la Washington! China pariază pe amenințarea nucleară

Panică la Washington! China pariază pe amenințarea nucleară

Imaginile obținute de sateliți arată că armata chineză construiește cel puțin 16 silozuri subterane pentru rachete balistice intercontinentale. Lucrările se desfășoară în nordul țării, mai precis în Mongolia Interioară.

Panică la Washington! Federația Oamenilor de Știință Americani (FAS), un think-tank din Washington, afirmă că noile facilități sunt concepute pentru lansarea celor mai puternice rachete balistice intercontinentale ale Chinei. Este un mesaj adresat clar Statelor Unite. Mai precis, liderii de la Beijing pariază pe cartea descurajării nucleare în relația cu noua administrație americană.

Panică la Washington!

Noile silozuro par să fie proiectate pentru a găzdui rachetele DF-41 și DF-31AG. Acestea au o rază de acțiune cuprinsă între 10.000 și 14.000 km, ceea ce înseamnă că ar putea lovi SUA.


Se schimbă istoria! S-au găsit texte fabuloase din timpul lui Hristos


Lucrările se desfășoară în baza de antrenament Jilantai aflată la vest de Wuhai, în Mongolia Interioară. Această bază are o suprafață de 200 de kilometri pătrați. Nolile silozuri sunt dispuse la o distanță între 2,2 km și 4,4 km, astfel încât să nu poată fi distruse mai multe într-un singur atac nuclear.

Potrivit raportului publicat de Federația Oamenilor de Știință Americani pe măsură ce rivalitatea militară cu SUA se intensifică, China își extinde strategia de descurajare nucleară.
Raportul susține, însă, că ți în condițiile în care China și-ar dubla sau tripla de silozuri pentru rachetele balistice, tot ar fi cu mult în urma SUA sau a Rusii. Americanii dețin 450 de silozuri, dintre care 400 încărcate cu rachete. Rusia, la rândul ei, are aproximativ 130 de silozuri active. Prin comparație, China are acum 18-20 de silozuri active.


Amenințarea vine din adâncul Pământului. Iranul îngrozește lumea!


Imaginile prin satelit surprinse în baza Jilantai arată că se construiesc și două tuneluri auto suficient de mari pentru a găzdui lansatoare mobile de rachete. E așadar posibil ca armata chineză să dorească să-și adăpostească în bazele subterane ți lansatoarele mobile .

Panică la Washington! China vrea să descirajeze orice atac prin triada sa nucleară

Analistul militar din Macao Antony Wong Tong susține că noile silozuri arată armata chineză pune accent pe dezvoltarea „cantitativă și calitativă” a forței sale nucleare.

„Folosirea silozurilor este cea mai fiabilă metodă de contraatac. Dar aceste facilități sunt, de asemenea, ținte cheie pentru bombardamentele inamice, deoarece sunt mai ușor de reperat prin satelit”, susține Wong. Drept urmare, „aceste facilități la sol trebuie să fie sprijinite de lansatoare mobile.”
La rândul său, analistul militar Song Zhongping din Hong Kong spune că silozurile ac parte din strategia Beijingului.
„Creșterea numărului de silozuri pentru rachetele balistice face parte din eforturile Chinei de a obține o triadă nucleară. E vorba de silozuri terestre, rachete lansate de pe submarine și altele lansate din aer. Scopul final este de a stimula descurajarea nucleară”, scrie South China Morning Post.

Expansionismul ruso-chinez, la apogeu! Cumpără o țară NATO pe bucăți!

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.