Evenimentul Zilei > Social > Inteligența artificială, ajutor pentru medici, șansă pentru pacienți
Inteligența artificială, ajutor pentru medici, șansă pentru pacienți

Inteligența artificială, ajutor pentru medici, șansă pentru pacienți

Un studiu publicat de revista Nature sugerează că inteligența artificială este mai precisă decât medicii în diagnosticarea cancerului mamar.

O echipă internațională, inclusiv cercetători de la Google Health și Imperial College London, a proiectat și a pregătit un model de calculator pe imagini cu raze X de la aproape 29.000 de femei. Algoritmul IT-iștilor a depășit șase radiologi în citirea mamogramelor! S-a dovedit că era la fel de bun ca doi doctori care lucrau împreună.

Botezat „AI”, calculatorul are avantajul de a nu obosi niciodată, punctează BBC.

Sistemul medical actual folosește doi medici specialiști în analizarea radiografiilor fiecărei femei. Iar în cazuri rare, când cei doi nu se pun de acord, un al treilea medic evaluează imaginile.

În studiul de cercetare, „AI” a primit spre analiză imagini anonime, astfel încât femeile nu au putut fi identificate. Mai mult, spre deosebire de doctori, calculatorul nu a avut acces la istoria pacientelor! Rezultatele au arătat că „AI” a fost superior doctorilor în depistarea cancerului mamar.

Dominic King de la Google Health,. afirmă: „Echipa noastră este foarte mândră de aceste descoperiri de cercetare, ceea ce sugerează că suntem pe cale să dezvoltăm un instrument care poate ajuta medicii să depisteze cancerul mamar cu o mai mare acuratețe”.

Succesul echipei de cercetare este unul uriaș, dacă ne gândim că e nevoie de peste un deceniu de formare ca medic și specialist pentru a deveni un radiolog capabil de a interpreta mamograme.

Deocamdată, nu se pune problema ca “AI” să rămână singur pe secție. Întotdeauna va fi cel puțin un radiolog responsabil de diagnostic. Cercetătorii speră că „inteligența artificială” va ajuta la citirea dublă a mamografiilor, relaxând presiunea asupra volumului de muncă.

Profesor Ara Darzi, co-autor al raportului și director al Centrului Imperial de cercetare a cancerului din Regatul Unit, a declarat pentru BBC: „Inteligența artificială a depășit cu mult așteptările mele. Va avea un impact semnificativ asupra îmbunătățirii calității raportării și, de asemenea, va elibera radiologii pentru a face lucruri și mai importante”.

Femeile cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani sunt invitate să facă o radiografie mamară la fiecare trei ani. Utilizarea inteligenței artificiale ar putea accelera diagnosticul, deoarece imaginile pot fi analizate în câteva secunde de algoritmul computerului.