Pe lângă produsele certificate pe celebrele schemele de calitate, cum ar fi: „produs traditional”, „produs ecologic”, „DOP”, „IGP”, „STG”, și alte acronime, există și „produsele montane”.

Pe lista producătorilor care au primit mențiunea de „produs montan” se află și doi oameni din județul Alba.

Aceștia sunt Jinar Stanciu Valentina din satul Loman, comuna Săsciori, care e producător de lapte crud de vacă și „Cămara Moțului” din comuna Arieșeni, cu produse ca zacusca de gălbiori, zacuscă de ghebe, dulceață de afine, sirop de zmeură, sirop din flori de păpădie sau sirop din muguri de brad.

Mențiunea de calitate „produs montan” are recunoaștere la nivel european și vine atât în sprijinul producătorilor, pentru a-i ajuta să comunice pe piață caracteristicile și proprietățile, care oferă valoare adăugată propriilor produse agricole, cât și în sprijinul consumatorilor, pentru a le facilita identificarea produselor de calitate.

De asemenea, Comisia Europeană dorește să se evite folosirea termenului „munte” într-un mod abuziv și să reglementeze faptul că produsul care a obținut dreptul de utilizare a acestei mențiuni este verificat și certificat ca fiind din zona montană.

În România, autoritatea competentă cu verificarea datelor cuprinse în caietul de sarcini în vederea acordării dreptului de utilizare a mențiunii de calitate facultative „produs montan” este Agenția Națională a Zonei Montane din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Omul trebuie să aibă siguranța că atunci când ia de pe raft un produs cu logo-ul produs montan acesta este într-adevăr făcut la munte, din materie primă din zona montană.

Un produs montan va fi privit de către cumpărător ca un produs de calitate superioară, cu o origine recunoscută, obținut dintr-o zonă cu un grad redus de poluare.

Site-ul www.produsmontan.ro are o structură simplă, astfel încât producătorii să fie identificați ușor. Fiecare producător are afișate datele de contact, iar unii dintre aceștia au și site propriu de prezentare.

Sunt 173 de producători care dețin dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultative „produs montan” pentru 662 de produse montane.