Îngheţata din vin a fost desertul servit liderilor din Uniunea Europeană întruniţi luna trecută la summitul Comunitatea Politică Europeană, la vinăria Castelul Mimi din Republica Moldova. Nu cunoaştem care a fost reacţia politicienilor europeni după ce au gustat din acest deliciu culinar.
Dar alţii, care au gustat astfel de desert, susţin că este ceva mai tare decât un pahar cu vin rece după o zi lungă la muncă, ceva care îmbină pasiunea pentru vin cu iubirea pentru dulciuri. Înghețata din vin este o adevărată delicatesă pe care o poți savura în zilele călduroase de vară.
Înghețatele din diverse sortimente delicioase de vin se comercializează de vreo doi ani în magazinele americane și au o concentrație de alcool de 5%, fiind interzise, desigur, minorilor. Pentru a savura acest deliciu, nu trebuie să faci un drum până în America, ci să încerci rețetele minunate de mai jos, ideale pentru zilele caniculare care ne chinuie în această perioadă.
Rețetă de înghețată cu vin alb
Ingrediente:
- 150 ml vin alb dulce;
- 3 linguri de zahăr pudră;
- 284 ml de smântână;
- fructe de pădure.
Mod de preparare:
1.Pune zahărul și vinul într-un vas și amestecă-le bine, apoi adaugă treptat smântâna lichidă. Amestecă bine cu mixerul la viteză mică, până începe să se îngroașe și capătă o formă solidă.
2.Dacă vrei, poți să adaugi o parte din fructe în această cremă.
3.Toarnă înghețata într-un vas de plastic și las-o la congelator circa 3-4 ore. Servește înghețata cu fructe de pădure și cu puțin vin alb.
Rețetă de înghețată cu vin roșu
Pentru această rețetă cu vin ai nevoie de un aparat de făcut înghețată, însă rezultatul final poate să concureze cu cele mai bune înghețate de la gelateriile faimoase din lume.
Ingrediente:
- o sticlă de vin roșu (Merlot sau alt sortiment care îți place);
- 160 g zahăr brun;
- 500 ml de smântână pentru frișcă;
- un baton de vanilie;
- 4 gălbenușuri;
- 240 ml de lapte integral (3% grăsime).
Mod de preparare:
- Toarnă toată sticla de vin într-o cratiță și lasă-l să fiarbă înăbușit, la foc foarte mic, până își reduce volumul cu circa o treime (durează cel puțin o jumătate de oră). Lasă vinul deoparte, la răcit.
- Amestecă zahărul brun, smântâna și laptele într-o cratiță medie, apoi taie batonul de vanilie în jumătate și scoate semințele din el, adăugându-le în amestecul din cratiță. Lasă acest mix pe foc mediu, amestecând ocazional, până începe să scoată aburi, dar nu până fierbe.
- Între timp, bate gălbenușurile până obții o pastă groasă, de un galben deschis. Ia amestecul cu lapte de pe foc și adaugă-l puțin câte puțin peste gălbenușuri, amestecând încontinuu (iese mai bine cu mixerul), până este încorporat complet.
- Pune amestecul din nou pe foc și amestecă încontinuu în el, până se îngroasă (astfel încât să lase o peliculă pe lingură atunci când o scoți din cremă). Trece amestecul printr-o sită într-un castron mare și adaugă vinul redus peste el. Lasă la frigider crema cu vin și, după ce devine foarte rece, pune-o în mașina de făcut înghețată.
Înghețata cu vin roșu se servește cu ciocolată și cu... vin roșu!