Evenimentul Zilei > Social > Părinții jubilează. Cresc indemnizațiile! Cine beneficiază și în ce condiții
Părinții jubilează. Cresc indemnizațiile! Cine beneficiază și în ce condiții

Părinții jubilează. Cresc indemnizațiile! Cine beneficiază și în ce condiții

Indemnizația aferentă concediului de acomodare, ce se acordă celor care doresc să adopte copii, se va calcula după o altă formulă, începând cu luna martie a anului viitor.

O nouă lege, care va intra în vigoare începând cu finalul lunii martie 2021, va schimba procedura de calcul a valorii indemnizației aferentă concediului de acomodare acordat celor care adoptă copii. Dacă în prezent această indemnizație are o valoare fixă, din luna martie aceasta va crește datorită formulei de calcul care se va modifica.

Astfel, suma primită de părinții adoptivi va fi stabilită în funcție de media veniturilor nete din ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei emiterii hotărârii judecătorești de încredințare în vederea adopției. Concret, actualul cuantum fix va deveni unul minim, iar indemnizația va putea fi mult mai mare.

Noua regulă de calcul se va aplica din 26 martie a anului 2021, conform Legii 268/2020, act normativ care a apărut zilele trecute în Monitorul Oficial.

„Cuantumul indemnizației lunare (…) este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei emiterii hotărârii judecătorești de încredințare în vederea adopției. Cuantumul indemnizației lunare nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 3,4 la valoarea indicatorului social de referință (ISR, care în prezent este de 500 de lei – n. red.), iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăși valoarea de 8.500 lei”, se arată în actul normativ citat mai sus.

Astfel, dacă în prezent indemnizația este în valoare de 1.700 de lei, începând din luna martie a anului viitor, aceasta va putea ajunge până la 8.500 de lei.

În plus, conform aceluiași act normativ care a fost publicat în Monitorul Oficial zilele acestea, vor beneficia de concediu și indemnizație de acomodare acordate părinților adoptivi inclusiv persoanele care obțin venituri din drepturile de autor, o categorie care nu este inclusă în legislația în vigoare. În anumite situații, persoanele care beneficiază de indemnizația de acomodare vor putea primi mai departe banii, chiar dacă obțin anumite sume suplimentare pe perioada în care se află în concediu.