Evenimentul Zilei > Vremea > Început de săptămână cu vreme rea. Meteorologii anunță ploi și vânt puternic în toată țara
Început de săptămână cu vreme rea. Meteorologii anunță ploi și vânt puternic în toată țara

Început de săptămână cu vreme rea. Meteorologii anunță ploi și vânt puternic în toată țara

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare meteorologică pentru acest început de săptămână, ce va dura de luni seara și până miercuri.

Potrivit meteorologilor, vor fi precipitații moderate cantitativ, vânt puternic, iar la munte va ninge. Astfel, în intervalul luni, ora 18.00 – miercuri, ora 18.00, aria ploilor se va extinde treptat dinspre regiunile vestice și va cuprinde toată țara.

Vremea va fi dominată de ploi și vânt puternic

Va ploua semnificativ în sudul țării, unde cantitățile de precipitații vor depăși pe arii restrânse 20…25 l/mp și izolat 40 l/mp. La munte în schimb vor fi precipitații mixte, iar la altitudini de peste 1.600 de metri va ninge. Mai consistent va ninge în Carpații Meridionalii și în Carpații de Curbură.

Pe tot parcursul intervalului și în majoritatea zonelor din țară, vântul va avea intensificări, cu viteze ce vor ajunge la 45…55km/h. În zonele înalte, rafalele vor fi de 60…80 km/h cu viteze mai mari, de peste 90 km/h în noaptea de luni spre marți (09 – 10 ianuarie) în Carpații Meridionali.

Vântul puternic va răspândi ninsoare și va reduce prin urmare vizibilitatea, potrivit ANM.

Temperaturile vor scădea în toată țara

Zilele trecute, ANM a actualizat prognoza meteo pentru luna ianuarie. S-au anunțat temperaturi peste limitele normale până în luna februarie, iar valorile termice vor scădea reptat și se vor apropia de cele specifice perioadei. Temperaturile vor scădea sub pragul înghețului, în special noaptea, iar la sfârşitul lunii ianuarie, chiar și ziua. De asemenea, pe litoral, prima zăpadă va apărea spre finalul lunii, mai exact pe 25 ianuarie. Noaptea vor fi temperaturi negative, însă luna va fi una relativ caldă.

În săptămâna 23 – 30 ianuarie,meteorologii estimează temperaturi medii mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

În perioada 30 ianuarie – 6 februarie, potrivit ANM, mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, dar cu posibilitatea unui ușor deficit în est, centru și la munte