Evenimentul Zilei > Actualitate > Incendiu la Instititul de Urologie din Cluj. Pacientul era pe masa de operație
Incendiu la Instititul de Urologie din Cluj. Pacientul era pe masa de operație

Incendiu la Instititul de Urologie din Cluj. Pacientul era pe masa de operație

Pompierii militari de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj au fost chemați să intervină de urgență la un incendiu care a izbucnit în sala de operații.

Medicii efectuau o operație de profil pentru a salva viața unui pacient internat, moment în care din plafonul fals al sălii de operație a început să iasă fum și, mai apoi, flăcări.

Unul dintre medici a declarat pentru Evenimentul Zilei că imediat medicii au oprit operație și au mutat pacientul în altă sală de operații, iar mai apoi s-au apucat de stins focul cu un istinctor aflat în zonă.

La fața locului au ajuns și pompierii de la ISU Cluj care au stabilit că incendiul a izbucnit ca urmare a unui scurtcircuit electric la un panou de iluminat cu led din blocul operator al Institutului de Urologie din Cluj Napoca.

La fața locului au fost trimiși și pompierii civili de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, unitate medicală de sine stătătoare, dar și electricienii pentru a decupla sistemul de energie electrică de la rețeaua națională.

„O autospecială pentru stins incendii a fost alertată, în jurul orei 15.30, ca urmare a unui apel primit pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112 cu privire la un faptul că un panou de iluminat, situat în blocul operator al Institutului de Urologie al SCJU, a luat foc. Personalul spitalului a reacționat prompt, reușind să stingă panoul led cu mijloace proprii, și au mutat pacientul care se afla în blocul operator într-un alt salon. Pacientul nu a suferit afecțiuni în urma acestui eveniment. Nu au fost necesare măsuri de evacuare pentru pacienți sau pentru personalul spitalului. În momentul sosirii pompierilor la locul solicitării, panoul respectiv nu mai ardea și nici nu mai fumega”, a transmis colonelul Biriș de la ISU Cluj.

Instititul nu are aviz de securitate la incendiu

Institutul de Urologie nu are autorizație de securitate la incendiu. A fost controlat în luna ianuarie 2020 când au fost sancționați cu amendă și al doilea control a avut loc în luna noiembrie 2020 că urmare a ordinului primit.

În urmă cu două săptămâni, un alt incendiu a izbucnit la Spitalul CFR din Cluj Napoca, la o toaletă, fiind evacuată toată Secția de Interne aflată pe acel etaj.

Incendiul de la Piatra Neamț

În urmă cu trei săptămâni, un incendiu care izbucnit la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului din Piatra Neamț a dus la decesul a 15 persoane. Focul a făcut prăpăd și s-a propagat cu mare viteză ducând, în prima fază, la decesul a zece persoane. Alte șase persoane au fost evacuate în stare gravă, cinci dintre ele decedând ulterior. Medicul de gardă, care a intervenit pentru salvarea unor pacienți a suferit arsuri grave și a fost transferat în Belgia. Un alt doctor și două asistente au suferit arsuri.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de oficialii de la Spitalul Județean, incendiul a izbucnit în jurul orei 18:30, iar la secția de terapie intensivă erau internate 16 persoane.