Numele magistratei Ekaterini Sakellaropoulou (63 de ani) urmează să fie supus votului deputaţilor, care ar trebui să aibă loc înaintea datei de 13 februarie, adică cu exact o lună înainte de expirarea mandatului actualului președinte, Prokopis Pavlopoulos (69 de ani). Alegerea judecătoarei de la Atena ”încarnează unitatea şi progresul”, a spus premierul Mitsotakis într-un mesaj televizat către conaţionali.

”Accept propunerea și, dacă este ales, îmi voi dedica toate eforturile pentru a îndeplini această îndatorire înaltă, așa cum a fost prevăzută de constituție”, a replicat magistratul.

În vârstă de 63 de ani, Sakellaropoulou este divorțată, are un copil, și locuiește în centrul Atenei. S-a născut la Salonic și a încheiat studiile la Facultatea de Drept a Universității din Atena în anul 1978. De asemenea, a urmat cursuri la Sorbona, Universitatea Paris II, între 1989 și 1990. Vorbește fluent engleza și franceza. Sakellaropoulou a fost promovată în funcția de șef al Consiliului de Stat în octombrie 2018.

Judecătoarea este preocupată de ani buni de protecția mediului. A ocupat, din 2015, funcția de președinte al Societății Elene pentru Dreptul Mediului și a lucrat activ la cazuri mari care implică mediul înconjurător, inclusiv devierea râului Acheloos în Tesalia și conservarea clădirilor istorice de pe bulevardul Alexandras din Atena.

Sursa: Greece.greekreporter.com

Sursa foto: ANMA