Evenimentul Zilei > Actualitate > Ultima săptămână în care microfirmele pot opta pentru impozitul de 3% pe venit
Ultima săptămână în care microfirmele pot opta pentru impozitul de 3% pe venit

Ultima săptămână în care microfirmele pot opta pentru impozitul de 3% pe venit

Microîntreprinderile care optează să fie taxate cu o cotă de 3% pe venituri trebuie să depună o solicitare la Fisc cel târziu până pe 31 ianuarie.

Firmele mici care doresc să treacă de la actualul sistem de impozitare cu 16% a profitului la unul special, dedicat microîntreprinderilor, de 3% pe venit, trebuie să se grăbească să anunţe Fiscul, deoarece a mai rămas doar o săptămână până la termenul-limită de 31 ianuarie.

Opţiunea pentru noul sistem de impozitare se face prin completarea şi depunerea la administraţia financiară a formularului 010 – Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoane juridice, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică.

Excepţii de la regulă

Cota de impozit de 3% pe venit, care implică o contabilitate mai simplă din partea întreprinzătorilor, a fost reintrodusă de la începutul acestui an, după ce guvernul a decis să nu-i mai prelungească valabilitatea, la începutul anului trecut. Pot opta pentru sistemul simplificat de taxare întreprinderile care au cel puţin unul şi cel mult nouă angajaţi, care au avut, anul trecut, o cifră de afaceri de cel mult 100.000 euro şi care nu au printre asociaţi sau acţionari autorităţi publice.

Însă chiar dacă îndeplinesc condiţiile enumerate, o serie de firme nu vor putea beneficia de măsură. Este vorba despre cele care au ca obiect de activitate jocurile de noroc, activităţile bancare, asigurări, consultanţă şi management.

Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al IMMurilor (CNIPMMR), susţine că noul impozit aduce mai multă flexibilitate la nivelul firmelor mici, mai puţină birocraţie şi cheltuieli reduse cu contabilitatea. În opinia sa, peste 200.000 de firme mici vor opta pentru acest impozit.

"De acest impozit vor beneficia în special firmele din servicii, comerţ şi construcţii.",
OVIDIU NICOLESCU, preşedinte CNIPMMR