Evenimentul Zilei > Social > Important pentru părinți. Ce spune Raluca Turcan despre creșterea alocațiilor
Important pentru părinți. Ce spune Raluca Turcan despre creșterea alocațiilor

Important pentru părinți. Ce spune Raluca Turcan despre creșterea alocațiilor

Turcan despre creșterea alocațiilor: Efortul bugetar pentru majorarea alocaţiilor este în total de 9,8 miliarde de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 1% din PIB.

Turcan despre creșterea alocațiilor. O nouă creștere a alocaţiilor de stat pentru copii ar duce la depăşirea deficitului bugetar asumat de Guvern. Este declarația făcută de ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, la finalul audierilor pe bugetul ministerului de resort din cadrul comisiilor reunite de buget-finanţe ale Parlamentului.

Turcan despre creșterea alocațiilor: Ar duce la ieşirea din deficitul bugetar asumat de Guvern

Bugetul a fost construit cu maxim de atenţie şi practic am drămuit fiecare leu în bugetul de stat. De aceea şi sumele, şi în bugetul de stat şi în bugetul de asigurări sociale, sunt mai mari şi decât în anul 2020 şi decât în anul 2019.

În plus, efortul bugetar pentru majorarea alocaţiilor este în total de 9,8 miliarde de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 1% din PIB. Ceea ce înseamnă că o altă majorare practic ar duce la ieşirea din deficitul bugetar asumat de Guvern şi susţinut de noi toţi astfel încât orice majorare de venit să nu fie însoţită de scăderea puterii de cumpărare, de inflaţie şi de scăderea calităţii vieţii”, a declarat Raluca Turcan.

Ea a mai spus că în buget nu au fost alocate fonduri pentru o eventuală majorare a alocaţiilor începând cu luna iulie.

„Legea trebuie respectată”

Legea existentă în Parlament prevede două tranşe de majorare a alocaţiilor, una la 1 ianuarie şi una la mijlocul anului. În bugetul pe care noi îl avem pentru anul acesta în privinţa alocaţiilor, avem incluşi bani pentru majorarea de anul trecut intrată în plată şi de asemenea pentru majorarea de la 1 ianuarie.

Depinde foarte mult de votul din Parlament. Dacă acesta va fi în sensul obligativităţii majorării alocaţiilor, legea trebuie respectată”, a adăugat ministrul.

Raluca Turcan le-a spus parlamentarilor, în timpul audierilor, că votul din Legislativ va decide dacă alocaţiile vor mai fi majorate la mijlocul anului.

„Alocaţiile au fost majorate de la 1 ianuarie, următoarele majorări se vor face când stabiliţi dumneavoastră prin vot – de fapt şi eu împreună cu dumneavoastră prin vot – în Parlament”, a încheiat Raluca Turcan.