Acordul prin care vizele cetățenilor turci la intrarea în Uniunea Europeană nu a intrat încă în vigoare: regimul Erdogan refuză să aplice cele 72 de cerințe ale Bruxelles-ului și mizează pe faptul că UE va ceda în fața amenințărilor că Turcia va deschide din nou porțile pentru imigranți.

Însă rețelele de pașapoarte false din Turcia lucrează deja cu toate motoarele. Este suficient să intri pe Facebook și să te înscrii într-unul din numeroasele grupuri de solicitanți de azil, pentru a vedea că piața neagră cu pașapoarte este cât se poate de înfloritoare.

Când, vara trecută, Angela Merkel a promis să deschidă granițele Germaniei pentru toți sirienii, oricât de mulți, mii și mii de doritori de azil au devenit peste noapte sirieni, grație rețelelor de falsificatori din Turcia.

Cum UE a început să urmărească cu mai mare atenție falșii refugiați, imigranții au găsit o altă soluție: să se transforme în cetățeni turci.


Cotidianul italian Il Giornale, care a realizat o amplă anchetă pe această temă, subliniază ușurința cu care oricine poate intra în legătură cu aceste rețele de falsificatori, de exemplu prin intermediul Facebook sau Twitter.

De exemplu, un oarecare Ahmad Alhamvi, traficant de documente, oferă pașapoarte și cărți de identitate după preferința cumpărătorului. El scrie pe Twitter:

„Vrei să dobândești naționalitatea turcă? Atunci sună la acest număr pentru informații.”

În plus, ți se oferă și o adresă din Mersin, oraș de coastă din Turcia, situat la 300 de kilometri de Siria.

Pe Facebook se pot achiziționa nu doar pașapoarte simple, ci și pașapoarte diplomatice, documente speciale pentru parlamentari și funcționari publici de rang înalt, care își permit să călătorești însoțit de femei și copii.

Chiar și anunțul care este menit să atragă clienții demonstrează că este vorba de o ofertă pe scară largă:

„Întreprinderea noastră este deschisă în fiecare zi, inclusiv duminica, de la orele 08.00 la 18.30. Pașapoartele și cărțile de identitate vorfi livrate în 30 de zile. Perfect realizate, putând fi utilizate în aeroporturi, ele vă vor permite să fiți luați drept turiști și să ajungeți la destinația dorită într-o manieră perfect legală.”

Se înregistrează mii de cumpărători online: saudiți, pakistanezi, palestinieni… Acești imigranți, care au puține șanse să obțină protecție internațională și statutul de refugiați, au găsit un alt mijloc de a intra în Europa. Mană cerească pentru teroriști.

Regimul polițienesc al lui Erdogan, meșter în depistarea „teroriștilor” printre ziariști și opozanții politici, pare să aibă orbul găinilor când vine vorba de mafia falsificatorilor de documente. La fel cum a avut orbul găinilor, lăsând să treacă granița spre Europa câteva mii de imigranți pe zi, până la realizarea acordului cu Bruxelles-ul.