Evenimentul Zilei > Actualitate > Iașiul se schimbă radical. Chirica l-a chemat în ajutor pe Big Brother
Iașiul se schimbă radical. Chirica l-a chemat în ajutor pe Big Brother

Iașiul se schimbă radical. Chirica l-a chemat în ajutor pe Big Brother

Locuitorii municipiului Iași vor fi supravegheați de o rețea de formată din peste 200 de camera care vor împânzi toate zonele din oraș.

Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, este pe cale să transforme orașul într-un imens platou din emisiunile Big Brother. El a anunțat că au fost achiziționate peste 200 de camere de supraveghere foarte performante, care pot identifica numărul de înmatriculare și chiar figura conducătorului auto. Astfel, vor fi evitate situațiile în care, în cazul unor incidente rutiere, autoturismele implicate nu pot fi indentificate.

Primarul Mihai Chirica a publicat o postare pe contul său de Facebook în care a arătat unde vor fi amplasate camerele de supraveghere. Potrivit celor publicate de primar, din cele peste 200 de camere video, cele mai multe vor fi montate în 83 de intersecții, iar alte 16 camere la intrările și la ieșirile din oraș. Echipamentele sunt performante și pot identifica numărul de înmatriculare, fața șoferului și detalii despre autoturism.

„Siguranța noastră este importantă, motiv pentru care vom mai monta 200 de camere video în 83 de intersecții și 16 camere pe intrările/ ieșirile din municipiul Iași. Sistemele sunt de mare acuratețe a imaginii video putând identifica detalii cum ar fi: numărul de înmatriculare, fața conducătorului auto, detalii despre autoturism și chiar atunci când se arunca gunoaie din mașină”, a scris Mihai Chirica pe Facebook.

1000 de camere în Iași

Astfel, cu cele 200 de echipamente achiziționate acum, se va ajunge ca sistemul de supraveghere a municipiului Iași să numere peste 1.000 de camere de supraveghere amplasate în spațiile publice.

„La acestea mai adăugăm încă 250 de puncte de supraveghere video aparținând Salubris pentru a monitoriza modul de colectare a deșeurilor, actele de vandalism sau orice altă necesitate. În total în Iași ajungem la peste 1.000 de puncte de supraveghere cu una sau mai multe camere, fără a lua în calcul cele din dotarea unităților de învățământ”, a mai spus edilul din Iași.

Toate echipamentele de supraveghere vor fi conectate într-un centru integrat coordonat de Primărie și de Poliția Locală Iași. De asemenea, imaginile obținute prin sistemul de supraveghere vor fi puse la dispoziția tuturor celor care, prin lege, au dreptul să primească informații video.