Evenimentul Zilei > Politica > Ce titlu științific și-a tras primarul de Iași. O să-l judece colegii săi, academicienii
Ce titlu științific și-a tras primarul de Iași. O să-l judece colegii săi, academicienii

Ce titlu științific și-a tras primarul de Iași. O să-l judece colegii săi, academicienii

A devenit un obicei ca politicienii sau demnitarii să-și adauge în autobiografie titluri pe cât de pompoase, pe atât de goale de conținut, diplome de Bacalaureat pe care nu le dețin sau studii pe care nu le-au absolvit, la prestigioase instituții de învățământ.

Este și cazul primarului Municipiului Iași, proaspătul liberal Mihai Chirica,  care și-a trecut în CV că este membru corespondent al Academiei Româno Americane.

În CV-ul actualizat pe care l-a publicat pe site-ul Primăriei Iași, la finalul lunii iulie, Mihai Chirica se laudă cu apartenența la această instituție de cultură și știință, chiar dacă la categoria „membri corespondenți”. Conform documentului citat, primarul a devenit membru al acestei instituții încă de acum doi ani, din 2018.

Academia Româno Americană a fost a înfiinţată în 1975, în California, de un grup de români stabiliți peste Ocean, iar în prezent are filiale în mai multe țări unde există o diasporă românească. În țara noastră, instituția are în jur de 70 de membri, ale căror nume, actualizate, sunt publicate periodic pe website-ul dedicat. Printre aceștia sunt personalități recunoscute în domeniul științei, al medicinei, culturii și educației care au obținut calitatea de membri sau membri corespondenți chiar dacă nu dețin alte titluri academice.

Academicienii nu-și amintesc de primar

Pe lista membrilor din România, însă, ce să vezi, nu se regăsește și Mihai Chirica, deși primarul de Iași și-a înscris titulatura în CV-ul public, după cum relatează presa locală din Iași. De altfel, numele primarului nu este recunoscut nici de oficialii instituției Româno Americane, aceștia spunând că nu rețin ca primarul de Iași să le fi făcut onoarea de a se număra printre membri.

„Nu-mi amintesc ca acest domn Mihai Chirică de la Iași să fie membru corespondent. Informații exacte puteți obține de la board-ul de conducere”, a spus prof. Dr. Stela Drăgulin, Director pentru România și secretar general al „American Romanian Academy of Arts and Sciences”, citat de presa locală din Iași.

Chirica se chinuie de 13 ani cu un doctorat

Potrivit publicației online 7Iași, relația dintre Mihai Chirica și Academia Româno Americană ar data, totuși din 2018, când instituția a organizat o sesiune de comunicări găzduită în Sala Mare a Primăriei Iași. La eveniment ar fi fost prezent și Mihai Chirica, ca invitat, el ținând chiar și un discurs. De aici și până la calitatea de membru al acestei instituții, fie și corespondent, mai este cale lungă.

De altfel, potrivit aceleași publicații, Mihai Chirica nu a reușit să-și ia nici măcar titlul de doctor, deși se chinuie de 13 ani. El s-a înscris la doctorat încă din 2007, la Școala Doctorală a Facultății de Construcții și Instalații, însă nu a reușit să-și susțină teza, chiar dacă a primit mai multe amânări.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.