Editura Evenimentul si Capital

Dracul, Doamne, păzește, nu face aceiași răutate în aceiași zi a anului. Teoria greșelii. Horoscop

Radu ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 11739 Vizualizari

Horoscop Sâmbătă, 3 martie, a treia babă! Pe nume Sava, Sâia, Mărţica. Cine îşi alege această babă poate avea noroc cu negustoria, dacă este zi frumoasă. În “Kalendar”, pe 4 martie este a patra babă, pe nume Ileana, sau Lia. Dacă este timp frumos şi ţi-ai ales baba această, trebuie să ştii că vei fi plăcut tot anul, va fi armonie şi belşug în familie!

Horoscop Pe 3 martie s-au născut Alexander Graham Bell, George Pullman, Şalom Aleihem, Georg Cantor, Jean Harlow, Diana Barrymore, Zico, Elena Densușianu-Pușcariu, Florian Potra, Ion Iliescu. Pe 4 martie s-au născut: Antonio Vivaldi, Margaret Osborne Du Pont, Miriam Makeba, Carl Baxter Collins, Chris Rea, Jim Clark, Gabriel Gafiţa.

Horoscop Nimic, nimic, nimic în vechiul "Kalendar" în tradiţia dacică şi trei Sfinţi: Eutropie, Cleonic şi Vasilisc, în ziua de 3 martie, iar în ziua de 4 martie, în calendarul creştin-ortodox sunt Sfinţii de santinelă în eternitate: Gherasim de la Iordan, Pavel şi Iuliana sora lui.

Horoscop Dar, sâmbătă, 3 martie, a treia babă! Pe nume Sava, Sâia, Mărţica. Cine îşi alege această babă poate avea noroc cu negustoria, dacă este zi frumoasă. În calendarul folcloric pe 4 martie este a patra babă, pe nume Ileana, sau Lia. Dacă este timp frumos şi ţi-ai ales baba această, trebuie să ştii că vei fi plăcut tot anul, va fi armonie şi belşug în familie!

Horoscop Pentru generaţia mea, 4 martie poate să însemne doar un singur lucru: amintirea teribilului cutremur din 1977, de la ora 9 şi 22 de minute, seara. Cele 55 de secunde fatale, pentru mulți români!

Parcă a fost ieri! Nu aş vrea să dau curs amintirilor, sunt prea puternice şi bunul Dumnezeu mi-a dat darul și blestemul să nu uit nimic, să am memorie “cinematografică” – vă sperie destul în presă unul și altul, cu anunțuri despre cutremure, au trecut 41 de ani, hai să facem convenția că o să mai treacă 41 de ani fără să moară nimeni în cutremur! Așa să ne ajute Dumnezeu!

Să vă spun, să nu vă spun… Sunt taine grele, dar o să vă spun. O să vă spun de ce NU este posibil în România un nou cutremur catastrofal, cu pierderi omenești de mii de persoane, tot pe data de 4 martie. Ne-a spus Idris Shah la cursul său despre cum trebuie să te lupți cu diavolul, Doamne, păzește! Marele înțelept sufi a spus că diavolul, Doamne, păzește, sperie și omoară lumea cu fenomenele rele, uragane, inundații etc dar mai ales cu fenomenele infernale: cutremurele și erupțiile vulcanice. Și a mai adăugat că niciodată diavolul, Doamne, păzește, nu respectă un ciclu, un calendar, nu face același lucru rău de două ori în aceiași zi a anului. Așa ar deveni previzibil și bunul Dumnezeu ar putea, în atotputernicia lui, să ia măsurile ca adversarul să nu mai facă rău.

Horoscop Așa că, dacă o să fie un cutremur în weekend, poate să fie numai din cele produse de Vladimir Vladimirovici cu jucăria lui de cuarț cu motor de rachetă. Numai în weekend are timp să se ocupe de hobbyul lui cu cutremurele… Dacă nu a pus un alt motor de rachetă, ca al lui Elon Musk, motorul principal de le Heavy Falcon, nu poate să facă cutremure mai mari de 3,9 pe scara Richter. Așa spune teoria conspirației și nu văd de ce nu ar fi așa. Stați puțin, nu este nicio legătură între diavol, Doamne, păzește și Vladimir Vladimirovici Putin! Diavolul, Doamne, păzește, nu este reales la fiecare cinci ani…

Dragi lupi, padawani şi hobbiţi vă rog frumos să mă iertaţi pentru greşelile mele, cele făcute fără voie, că nu doresc să greşesc, dar gramatica este complicată, ortografia ciudată şi vocabularul se schimbă de te şi miri. Iar literele, vocalele mai ales, sunt delicioase, de aceea le și mănânc!

Horoscop Vă cer iertare pentru că, constat cu uimire, creşte entropia, în jurul meu sunt din ce în ce mai multe greşeli, lumea se prosteşte şi idiocraţie se instalează ca formă de guvernare.

O să vă mai spun odată o poveste veche, despre greşeală, o istorie trăită de mine, pentru că nu v-am mai spus de mult poveşti şi mulţi dintre domniile voastre, dragi lupi, padawani şi hobbiţi mă certaţi că sunt leneş cu povestitul. Ascult şi mă supun!

Horoscop Mă aflam de mai mulţi ani la Teheran şi vinerile, ziua liberă musulmană, sau orice zi liberă, că multe erau sărbătorile peste ani, peste patruzeci de zile libere, le petreceam, aproape toate, în marele Bazar, probabil cel mai mare din lume. Bazarul persan este o lume. Când am ajuns în Iran, tocmai încetase din viață, la vârsta de 97, de ani un negustor, care nu ieșise niciodată din Bazar! După câţiva ani de zile eram cunoscut, învăţasem puţină farsi şi statura mea de european şi ochii albaştri nu treceau neobservaţi. Mi se spunea Rahman ben Al-Kitab. Adică “cel milostiv, fiul cărţii, cărturarul”.

Eram invitat de toţi negustorii să le calc pragul şi să bem împreună ceai înmiresmat cu o bucăţică de zahăr candel în obraz. Ştiau că sunt sărac şi nu o să cumpăr nimic, dar le lipsea o discuţie. Şi apoi dacă este un muşteriu, ba chiar unul european, poate mai intră unul, nu? Este una din legile achiziţiei. Dacă cineva ar dori să înveţe comerţ adevărat, trebuie neapărat să treacă prin “Universitatea Bazar”.

Horoscop Mă fascina aleea vânzătorilor de covoare. Cele mai superbe covoare persane din lume, de Tabriz, Mashad, Yazd, Shiraz. Nu vă puteţi închipui ce minunăţii au văzut ochii mei. Mă atrăgeu negustorii, dar și mirosul acela imposibil de definit, specific, stivele imense de covoare.

Dar mai ales negustorii, care aveau o filosofie aparte. Treptat, după ani de zile, le-am cucerit încrederea. Au început să-mi povesteasă, pentru că “hube, eram unul de al lor”. Şi eu am început “să văd” să cunosc numărul de noduri, modul de legare, fineţea lânii sau a mătăsii, modul de dărăcire, desenul folosit, locul unde fusese făcut, dacă era făcut de copii sau de femei, vopsele folosite, îndesirea artificială sau naturală.

Horoscop Plăcerea negustorilor era să-mi arate, unul câte unul, covoarele persane pe care le aveau. Doi “pesari”, băieţi de ajutor, ridicau covorul din stiva de peste un metru înălţime şi îl puneau pe un stativ, sau pur şi simplu îl etalau pe uliţă, să treacă lumea peste el. “Ei, ce zici?” mă îmbiau negustorii zâmbind prietenos. Făceam observaţii asupra culorii, desenului etc. Într-o zi am spus unui negustor “Nu ştiu ce se întâmplă, dar am observat, iata aici, la alte covoare în altă parte, un mic defect, sigur, nu se vede, dar eu se pare, că am acumulat am ceva experienţă”.

Negustorul a sărit în sus de bucurie, a zis ceva ce nu prea am înţeles, dar care era plin de Allah şi formule rituale în sonora farsi pahlavi şi m-a înfăşcat de o mână trăgându-mă după el. Pe drum, la toţi negustorii spunea cam aceiaşi formulă şi ei erau foarte încântaţi şi aruncau în noi cu orez, năut şi bucăţi mici de zahăr. Ce aveau și ei prin prăvălie. M-am liniştit!

Horoscop M-a dus la starostele breaslei. I-a povestit aşa de repede că nu am înţeles nimic. Apoi starostele, un om de anumită vârstă, dar nobil şi frumos ca din poemele lui Hafez, m-a întrebat: “Farengi”, străinule, ce ai văzut?”

I-am explicat în puţina farsi pe care o ştiam. Privirea bărbatului din faţa mea a început să zâmbească. Apoi s-a sculat de pe covorul persan, de unde stătea “turceşte” m-a strâns în braţe şi m-a sărutat ritual, de trei ori, bărbăteşte. Aşa am fost adoptat drept “bazargi”, unul dintre cei din Bazar. Mi-a folosit mult această calitate, pe care apoi o ştiau, nu ştiu cum, toţi negustorii. Starostele breaslei mi-a spus o frază care o ţin minte şi astăzi.

Ascultaţi şi luaţi aminte:

“Tot ceea ce este omenesc trebuie să aibă un mic, sau mai mare defect, numai Dumnezeu este Perfect!”

Covoarele persane aveau făcute, cu bună ştiinţă, un defect, acolo, aproape neobservat, dar ştiut de ţesător, care îşi îndeplinea jurământul, canonul ritual al breaslei, de a nu face “ceva perfect, ceva neomenesc, ceva dincolo de puterea omului”! Omul este supus greşelii! Şi trebuie să o mărturisească, să o arate, ca să fie iertat şi ca să se îndrepte!

Horoscop Tare mă tem, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, că, la noi, în România, în ceea ce face clasa politică și în media nu este vorba de cine ştie ce filosofie elaborată a greşelii omeneşti, ci pur şi simplu este o formă, originală, dacă vreţi, de idiocraţie: prostie, ignoranță, nesimţire, vulgaritate și egoism feroce! Iarăși, în plan general, tare mă tem că s-a instalat aceiași stare psihică colectivă de nepăsare ca înaintea loviturii de stat. Românii s-au săturat de ”democrație” le-a cam ieșit pe nas…

Nu o să intru pe Skype, nu am chef de discuții, chiar plăcute, o să iau Biblia de la Sinaia și o să mai citesc câte ceva, la gura sobei. Biblia este o bibliotecă întreagă, are 66 de cărți canonice, cine poate spune că o cunoște îndeajuns de bine?

Fără filme, fără muzică, fără nimic care mă poate distrage de la ultimul meu scop – mai ales că, mâine este, dacă vrea Dumnezeu, o altă zi!

⃰ ⃰ ⃰

horoscop

BERBEC Conjunctura iţi indică să nu te repezi, să ai răbdare, pentru ca lucrurile se pot lamuri. Veştile pe care le primeşti, prin mobil, din presa, sau reţele sociale pot să clarifice problema. În acest weekend, mai exact sâmbătă dimineaţa, eşti pus în faţa unei decizii. Să stai acasă cu pisica sau căţeluşul sau să ieşi pe seară în frig pentru cine ştie ce fiţe la cluburi şi/sau peteceri incerte. Sau să trăbăluieşti plenar în bucătărie pentru cele cinci feluri de mâncare pentru săptămâna viitoare. Sfatul meu este să stai cu necuvântătoarele. Animăluţele nu mint, nu trădează, nu invidiază. Au după cum bine spunea Carl Sagan o capacitate deosebită de a recunoşte binele. Iar dacă le faci rău te muşcă sau zgârie, direct şi fără bârfe pe la spate. Duminică poţi să inviţi la masă un prieten bun. Ai atâta nevoie de o discuţie normală şi poate mai afli şi ceva noutăţi.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
15:50 SURSE: Viorica DĂNCILĂ este CONDAMNATĂ să devină PREȘEDINTE PSD. Care ar fi POZIȚIA premierului în SCANDALUL DEMITERII lui DRAGNEA 15:20 A apărut o NOUĂ poza care îl ARUNCĂ în AER pe DRAGNEA. Victor Ponta dă LOVITURA de GRAȚIE, cu o zi înainte de CEx-ul DEBARCĂRII 13:52 Cine NU vrea DEMISIA lui DRAGNEA? Susținerea șefului PSD vine din BIHOR 13:48 Tabăra DRAGNEA CONTRAATACĂ. Va fi EXCLUS vineri! Ghicitoare pentru CExN al PSD: cine a scris SCRISOAREA CELOR TREI 13:44 HAOS și TRĂDARE la nivel înalt în PSD. Dragnea primește o LOVITURĂ FATALĂ de unde nu s-ar fi așteptat NICIODATĂ 12:07 Păzea, Ion Iliescu se întoarce! Editorial de Simona Ionescu 10:29 De ce TACE Dăncilă? Omul care îl poate TERMINA pe Dragnea ÎNCĂ NU s-a HOTĂRÂT de partea cui e. Opinie de DAN ANDRONIC 07:51 POZIȚIONĂRI înaintea CEx-ului. Un LIDER al PSD face declarații despre DEMISIA lui DRAGNEA 00:05 TRĂDARE la care DRAGNEA NU se AȘTEPTA! Prieteniile PERSONALE pot ZĂDĂRNICI CONTRAATACUL. „PSD are ȘANSE MARI să PIARDĂ GUVERNAREA” 21:53 FELIX STROE face APEL la UNITATE ÎN JURUL CONDUCERII PSD 21:19 E clar, DRAGNEA ESTE ÎNCOLŢIT din toate părţile! Încă o LOVITURĂ DE RĂSUNET în interiorul PSD 21:10 Firea nu-l uită şi nu-l iartă pe Dragnea. ATACUL CARE SPUNE TOTUL despre intenţiile ei. News alert 20:00 Fotografia momentului! Cum arată HARTA cu judeţele PRO şi CONTRA lui Liviu Dragnea şi care organizații se ABŢIN. Foto în articol 18:14 Firea a oferit DETALII INCENDIARE din culisele PSD. ATAC DEVASTATOR la adresa lui Dragnea 17:58 DRAGNEA NU mai ARE de ALES! DEMISIA sau CĂDEREA GUVERNULUI? PSD poate PIERDE MAJORITATEA în PARLAMENT, dacă actualul LIDER NU SE REATRAGE 17:48 Coaliția PSD-ALDE STĂ SĂ CRAPE. Atac PERFID la premierul DĂNCILĂ în plin SCANDAL al SCRISORII CELOR TREI 17:37 Partizanii lui DRAGNEA activează OPȚIUNEA NUCLEARĂ. Acuzații de COLABORARE cu STATUL PARALEL. „Parcă e venită din LABORATORUL KOVESI-MAIOR-COLDEA!” 15:07 Cei trei grei vs. Dragnea. SCRISOARE DESCHISĂ INCENDIARĂ despre „starea Partidului Social Democrat”. Breaking news 15:05 Dragnea, APROAPE de FINAL. „DEMERSUL PERVERS” din SCRISOAREA CELOR 3 îi poate fi FATAL. ÎL TRĂDEAZĂ şi Dăncilă? Analiza lui Dan Andronic 14:08 Dragnea A PRIMIT MAREA VESTE de la Instanța Supremă. DECIZIE DE ULTIMĂ ORĂ pentru liderul PSD. Breaking news

Articole salvate